SKener: Duki kapitenski, Kole mašina, Mitar može i da odmori

EURO 24. mar 202323:13 komentara
Starsport/Peđa Milosavljević

Rutinski – prema očekivanjima – reprezentacija Srbije pobedila je Litvaniju na početku kvalifikacija za Prvenstvo Evrope u Nemačkoj. Konačan rezultat 2:0 (1:0) veran je odraz dešavanja na terenu stadiona „Rajko Mitić“.

Izabranici Dragana Stojkovića, raspoređeni u osnovnoj formaciji 3-4-1-2, imali su podršku oko 25.000 navijača.

Sport klub, tradicionalno, analizira učinak „orlova“.

Povezano

Vanja Milinković Savić 7

Imali su Litvanci dve odlične prilike. Kod druge, u režiji Eligijusa Jankauskasa, iz 50. minuta, izvanredna reakcija čuvara mreže „orlova“ sačuvala je mrežu netaknutom i obezbedila priliku srpskim reprezentativcima da brzo dupliraju prednost. I ne toliko velika opasnost, udarac kapitena Černiha, sredinom drugog poluvremena, sa leve strane, ostavila je Vanju na nivou hladnokrvnosti. Dovoljno – dobar golman posebno vredi i kad nema mnogo posla. Takav učinak imao je Vanja Milinković Savić u toploj beogradskoj večeri…

Strahinja Eraković 6,5

Evidentna želja štopera Crvene zvezde da se dokaže u prvom kvalifikacionom susretu, pretočena je u solidnu partiju. Postarao se Strahinja Eraković da na poziciji desnog štopera ostavi utisak karike spremne da iznese i zahtevnije izazove od litvanskog. Solidno se uklopio u izmenjeni sastav poslednje linije ispred Vanje Milinković Savića. Pred Strahinjom, ipak, stoje složeniji zadaci u dresu „orlova“.

Nemanja Gudelj 7

Kao stub poslednje linije, na dobro poznatoj poziciji, dominirao sigurnošću i rutinom. Navikli smo ranije od Nemanje Gudelja da se uvlači, kao zadnji vezni, između štoperskih dvojaca. Ovog puta, ostao je veran mestu komandanta odbrane. Bez izleta unapred, spreman da pročita igru protivnika, bio je kadar „stići i uteći“ napadačima u žutim dresovima.

Strahinja Pavlović 6,5

Piksijev čovek od poverenja, Strahinja Pavlović, odigrao je još jednu klasičnu partiju u nizu. Borio se kao lav, spreman da ponese loptu napred, ponekad pogreši, ali i na vreme koriguje sopstveni propust. U drugom poluvremenu ostavio je znatno bolji utisak – leva strana odbrane „orlova“ delovala je bez greške. Zajedno sa najbližima do sebe, Kostićem i Gudeljom, predupredio na vreme potencijalno opasne napade gostiju.

Starsport/Peđa Milosavljević

Andrija Živković /do 81/ 6

Navikao nas je Andrija Živković na konkretniji učinak, pogotovo u ofanzivnim zadacima. Nije se proslavio u duelu sa Litvanijom, ali niko neće ni da zameri desnom spoljnem u srpskom timu. Kako je vreme odmicalo, češće prisutan na svojoj, nego na protivničkoj polovini.

Marko Grujić 6,5

Pokretač akcije kod vodećeg gola Dušana Tadića ostavio je utisak rutinirane sigurnosti u prvom poluvremenu. Potvrdio je dobru formu tokom većeg dela utakmice – siguran u pasu, spreman da uvek ponese loptu napred, upisao je svih 90 minuta. Konstatno dobar i očigledno u uzlaznoj formi, Grujić se ozbiljno kandiduje za poziciju startera u delimično korigovanoj postavci ekipe Dragana Stojkovića. Partijom protiv Litvanije učvrstio je ionako sigurnu poziciju.

Saša Lukić /do 72/ 6

Imao je sitnijih problema pri brzoj tranziciji lopte litvanskog tima kroz centralni deo terena. U ostalim segmentima – bez greške. Zajedno sa Markom Grujićem, kako je meč odmicao, bivao sve sigurniji, pogotovo u primarnim, defanzivnim, zadacima. Pred Lukićem je zahtevan ciklus u državnom timu, otuda i odluka selektora da posegne za zamenom u 72. minutu. Sudeći prema svim parametrima – počeće i meč na stadionu pod Goricom.

Filip Kostić 7,5

Jedan od najboljih aktera u prvom poluvremenu. Asistent kod jedinog gola Dušana Tadića za 1:0, motorino po levoj strani, mora za defanzivnu liniju litvanskog tima. Smanjio je gas Filip Kostić u drugom poluvremenu i za to zaslužuje pohvale. Često prisutniji na polovini terena, bliže golmanu Vanji Milinković Saviću, istovremeno i uvek spreman da zapreti u fazi napada, ostavio je „municiju“ za podgorički stadion. A, da je u formi – videlo se u sjajnih 45 minuta.

Dušan Tadić /do 72/ 8

Junak! Strelac prvog, ključni asistent kod drugog gola Srbije, imao je ključnu ulogu u pobedi nad Litvanijom. Potvrdio je Tadić lidersku crtu, odradio lavovski posao tokom 72 minuta na terenu. Nije stao, uz pregršt upotrebljivih lopti napred… Uz asistenta Filipa Kostića, najubedljiviji akter u srpskom timu i tokom prvih 45 minuta. Čak i kad nije bilo kreattivnosti u srednjem redu, kapiten „orlova“ preuzimao je odgovornost i pokušavao da organizuje napade. Rutinskim golom, u 16. minutu, otvorio litvanski tim.

srbija (Vanja Milinković Savić i Nemanja Gudelj) serbia-lithuania-36620
Andrija Sokovic/Starsport

Dušan Vlahović /do 63/ 7

Golom iz 53. minuta „ispratio“ Litvance iz Beograda. Rutinska partija Dušana Vlahovića, u tandemu sa Aleksandrom Mitrovićem, ispred gola Džiugasa Bartkusa. Nije se mnogo potrošio, našao se u dobroj šansi i u 14. minutu, međutim, lošije je reagovao. Za strogo racionalnu igru, bez preskakanja i suvišnih poteza, uz gol za 2:0 – solidna „sedmica“.

Aleksandar Mitrović /do 81/ 7

„Radio“ je ponovo Mitrović za ekipu i često zaboravljao na sebe. Zujao je ispred i unutar kaznenog prostora, iako često u lopti nije imao saveznika. Golovima i dosadašnjim učinkom u državnom timu, stekao je Mitar kredit i za naredne utakmice. A, kad Srbije pobeđuje, jednom od aduta čete Dragana Stojkovića nema šta ni da se zameri. Pa, čak ni skromnija partija, kao u duelu sa slabašnom selekcijom Litvanije.

Sergej Milinković Savić /od 63/ 6

Nije imao veče Sergej Milinković Savić. Videlo se to u dve ključne situacije – u fazi napada i odbrane. Najpre je morao bolje da reaguje, na 20 metara ispred gola Litvanije, potom je lošom reakcijom na sredini terena, iz 78. minuta, ostavio prostor Litvancima da brzo razviju polukontru i jednu od najboljih šansi na utakmici. Očekuje se Sergej među starterima u Podgorici, moraće mnogo bolje i konkretnije protiv ekipe Miodraga Radulovića.

Lazar Samardžić /od 72/ –

Upisao debi, za konkretnije ocene, uz veću minutažu, biće vremena.

Ivan Ilić /od 72/ –

Bez ocene.

Nikola Milenković /od 81/ –

Bez konkretnijeg učinka.

Dejan Joveljić /od 81/ –

Nedovoljno za konkretniju ocenu.

Dragan Stojković 7

Cilj je ispunjen – uz tri boda, reprezentativci Srbije „neokrnjeni“ su završili meč sa Litvanijom. Skoro, pa očekivan sastav, potvrdio je mišljenja da Dragan Stojković ima u glavi profil tima, kadrog da iznese nadolazeća iskušenja na kvalifikacionoj stazi ka Nemačkoj 2024. Odlučio se Stojković da sredinom drugog poluvremena i promeni osnovnu formaciju, iz 3-4-1-2 u 3-4-2-1, pripremajući tim za ključno gostovanje u Podgorici. Piše se pobeda, igra se neće posebno pamtiti. Srbija je spremna za put u Crnu Goru.