SKener: Fića podbacio, Vanja dao šansu, Duci srce za pobedu

EURO 28. mar 20230:16 18 komentara
Starsport/Srđan Stevanović

Srbija je prošla Podgoricu po planu. Pobedi nad Crnom Gorom – 2:0 (0:0) – ne treba u zube gledati.

Od izveštača iz Podgorice

Moraće stručni štab „orlova“ da menja kurs srpskog broda u narednim mesecima. Pred desetak hiljada navijača na podgoričkom stadionu, pod indigom slikana, igra Srbije otkrila je mnogo mana. I ostavila komandu na kraju – mora bolje. Mnogo, mnogo bolje…

Povezano

Sport klub analizira učinak srpskog tima, početno raspoređenog u formaciji 3-4-2-1.

Vanja Milinković Savić 7

Ostavio Srbiji priliku za pobedu! Imao je mnogo problema u prvom poluvremenu, pre svega, zbog loše komunikacije sa štoperskim triom ispred. Nesigurnost se osećala tokom većeg dela utakmice. U drugom poluvremenu svedočili smo još jednoj dominaciji Vanje Milinković Savića. Komandant odbrane nije posustajao ni pod učestalim pritiscima crnogorskog tima. Sjajnom odbranom, iz 57. minuta, potvrdio zbog čega je srpski „broj jedan“.

Nikola Milenković 6,5

Nije ovo bilo veče Nikole Milenkovića u prvih 45 minuta. Mučio se, zajedno sa najbližim, Nemanjom Gudeljom, u iznošenju lopte, svaki ozbiljniji pritisak Stevana Jovetića i Nikole Krstovića pravio je ozbiljne probleme poslednjoj liniji „orlova“. U nastavku, zajedno sa većim delom tima, zaigrao je sigurnije, konsolidovana poslednja liniji uspela je da izdrži učestale napade crnogorske ekipe. Na desnoj strani, uspeo kako je vreme odmicalo da sigurnijom partijom odgovori primarnim zadacima. Srbija nije primila gol i u drugom martovskom izazovu.

Nemanja Gudelj 6,5

Za nijansu sigurniji od Nikole Milenkovića u prvom poluvremenu, međutim, daleko ispod očekivanja. Nedostajalo je prepoznatljive mirnoće u Gudeljovoj igri, dobrim delom i zbog totalne uspavanosti tandema centralnih vezista. U takvom odnosu snaga, često nije imao rešenja i nalazio se pod dodatnim pritiskom crnogorskih napadača. Lakše je izneo zadatak u nastavku utakmice, jer je i srednja linija počela da igra. U finišu, jedan od oslonaca ekipe i „osigurač“ u poslednjoj liniji.

Strahinja Pavlović 6,5

Najbolji u štoperskoj liniji „orlova“ u prvih 45 minuta. Evidentne probleme, za razliku od saigrača, rešavao je čestim izletima na protivničku polovinu terena. I nije to Pavloviću loše išlo za nogom, često je iz očaja završavao ispred kaznenog prostora Milana Mijatovića. Na sreću po tim Dragana Stojkovića, Pavlovićevi juriši nisu kažnjeni napadima crnogorskih fudbalera. Kiks iz 48. minuta, na sreću, nije ostavio ozbiljnije posledice. Zanimljivo, imao zapaženu ulogu presinom na protivničkom fudbaleru kod odlučujućeg gola na utakmici.

Starsport/Peđa Milosavljević

Filip Đuričić /do 46/ 5,5

Faktor iznenađenja, pretvorio se u jedno od razočaranja večeri Stojkovićevog tima. Igrao je Đuričić, uglavnom, ofanzivno, na protivničkoj polovini terena, međutim, ni tu nije imao prostora da se istakne. Srpski tim skoro da nijednom nije napravio ozbiljniji prodor po desnoj strani. Otuda i logična odluka Dragana Stojkovića da već u poluvremenu brzo koriguje grešku, izvede Filipa Đuričića i u vatru ubaci staro i dobro poznato rešenje – Andriju Živkovića.

Marko Grujić 6

Očekivalo se, posle solidnog izdanja protiv Litvanije, da Marko Grujić iznese hrabrije utakmicu na stadionu pod Goricom. Umesto toga – sakriven na sredini terena, jedva da je pokazivao želju za igrom unapred. Evidentno, u paru sa Ivanom Ilićem teško se snalazi i nikako ne uspeva da pronađe sebe. U drugom poluvremenu, gledali smo znatno boljeg i sigurnijeg Marka Grujića. Napokon, učestvovao je asistencijom Aleksandru Mitroviću, za jedinu ozbilijniju šansu Srbije u prvom poluvremenu.

Ivan Ilić /do 46/ 5,5

Totalno podbacio u prvom poluvremenu. Indolentan, daleko od lopte, nespreman da preuzme odgovornost u igri napred, često se nalazio na pogrešnom mestu, daleko od epicentra dešavanja. Nedostatak konzistentne igre veznog reda bio je očigledan – Mitrović, Tadić i Sergej Milinković Savić često su se povlačili do centra igrališta i pokušavali nekako da organizuju napad. A, bio je to na tom delu prevashodan zadatak Ivana Ilića. Od svega – ništa i rešenost selektora da u poluvremenu promeni formaciju izvođenjem Ilića.

Filip Mladenović 6,5

Asistencijom kod gola odluke, u 78. minutu, izbrisao sve dotadašnje minuse. Vodio je bezbroj direktnih duela sa Markom Vešovićem, na levoj strani napada Srbije. I u defanzivnoj orijentaciji nema šta da se zameri Filipu Mladenoviću – kako je odmicala utakmica izgledalo je da na njegovoj „avliji“ nema prolaza. Ofanziva, ipak, nije jača strana prvotimca „orlova“. Nedostajalo je uglavnom proboja sa krila, što je i logično u idejnoj formaciji sa Mladenovićem. Kritike zbog čega je tako idu direktno na adresu selektora Dragana Stojkovića – u postojećem sastavu nije mogao da nadomesti izostanak Filipa Kostića. Zamerke, na tom planu, ne idu na adresu Filipa Mladenovića. Dovoljan je bio jedan prodor levog beka Legije za sjajnu asistenciju i pobedu Srbije pod Goricom.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Dušan Tadić /do 89/ 6

„Samleo“ je kilometre kapiten srpskog tima na podroričkom stadionu. Izostanak saradnje sa centralnim vezistima iziskivao je od Dušana Tadića znatno veću potrošnju i radijus kretanja. A, u takvim okolnostima, uz nepobitnu činjenicu da nije imao veče, ekipa Dragana Stojkovića ostala je bez kreativnosti. Nesvojstveno, gubio je Tadić lopte, često na „neuralgičnim“ tačkama terena, ostavljajući prostor crnogorskom timu da polukontrama izvrši ozbiljan pritisak na prostor ispred Vanje Milinković Savića. Nije imao Tadić veče, napokon, eto delimičnog odgovora zbog čega Srbija u Podgorici tokom većeg dela susreta nije podsećala na moćan tim Dragana Stojkovića Piksija.

Sergej Milinković Savić 6

Na dve pozicije, u prvom poluvremenu iza napadača, potom i kao zadnji vezni, pružio je još jednu partiju ispod očekivanog nivoa. Očigledna je bila i nervoza u Sergejevoj igri, često je pokušavao iz očaja da prebaci loptu napred, ili organizuje napad. Nije imao veče vezista Lacija, iako je svih 90 minuta ostao na terenu. Srbija nikako da dočeka moćnog Sergeja Milinković Savića.

Starsport/Srđan Stevanović

Aleksandar Mitrović /do 85/ 6,5

Pod posebnom „prismotrom“ i baražnom vatrom podgoričke publike, nije krio ogromnu želju da pošalje loptu u mrežu Milana Mijatovića. Borio se Aleksandar Mitrović kao lav, ali… Opet je ličnu partiju pretpostavio timu i zaslužio na kraju još jedan aplauz. Martovski ciklus zatvara bez gola, sa dve pobede, u čijim ostvarenjima je imao ogromnu ulogu. Paradoksalno za napadača, sasvim tipično za Aleksandra Mitrovića. Blaga srpskog tima i Dragana Stojkovića.

Andrija Živković /od 46/ 7

Jedan od ključnih aktera preokreta u drugih 45 minuta. Spreman u svakom trenutku da pokrene tim, ne samo po desnoj, već i centralnoj strani terena, stekao se utisak da samo u Živkovićevoj kreaciji Srbija može da poentira. I tako svih 50 minuta – bezbroj prodora po desnoj strani, rebusa i zagonetki usmerenih ka crnogorskim fudbalerima. Morao je Andrija Živković da počne utakmicu pod Goricom, Srbija u ovom trenutku na desnoj strani nema ni približno sličnih rešenja…

Dušan Vlahović /od 46/ 8

Junak na podgoričkom stadionu! Razorio je Dušan Vlahović, sa dva projektila, snove crnogorskih reprezentativaca i navijača da mogu barem do boda u utakmici ogromnog uloga. Videlo se od ulaska u igru da Vlahović ima snage i energije za završni udarac pod Goricom. Strpljivo je dočekao šansu u 78. minutu, prethodno dva puta mogao da pogodi mrežu. Posvećen timu i kad nije išlo sve kako je zamišljao, nijednog trenutka nije ostavio utisak razočaranog, ili momka nesvesnog sopstvenih kvaliteta. Naprotiv, muški je izneo teret zahtevnog finiša i potvrdio da u njegovoj glavi i nogama ima dinamita za univerzalne domete.

(Dušan Vlahović) Crna Gora v Srbija - UEFA EURO Qualifiers Group G
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs (Dušan Vlahović)

Saša Lukić /od 81/ –

Izneo lavovski teret kod drugog gola Srbije. U konačnom učinku, ipak, nedovoljno za konkretniju ocenu. Za angažovanje tokom nepunih 15 minuta na terena zaslužuje – pohvale.

Uroš Račić /od 85/ –

Bez konkretnijeg učinka za kratko vreme.

Strahinja Eraković /od 89/ –

Bez ocene.

Dragan Stojković 6

„Provukao“ se Piksi Podgoricom – ni sam ne zna kako. Najlošije izdanje reprezentacije Srbije pod vođstvom Dragana Stojkovića završeno je trijumfom. Dokaz da srpski tim ima kvalitet da pobeđuje i kad ne dominira, ili puka sreća, to je već pitanje za ozbiljniju analizu. Pobeda je upisana, martovski ciklus okončan sa maksimalnih šest bodova. Ostaje, međutim, istina u sumiranju podgoričkog susreta – Srbija ima mnogo problema, ne liči na sebe. Napokon, postojeći sastav, što je i pokazao meč pod Goricom, nema potencijal za velike promene. A, dobrim delom zamerke zbog čega je tako idu na adresu selektora.

Komentari (18)

Vidi sve komentare