Škotska srušila Furiju posle 39 godina

Skot Mektomini
Action Images via Reuters/Lee Smith

U derbiju Grupe A kvalifikacija za EURO 2024. Škotska je na Hempden Parku savladala Španiju 2:0.

Posle skoro četiri decenije Škotska je pobedila Crvenu furiju. Te 1984. pobeđena je Španija, takođe na tlu Škotske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstv, a evo Furija je sada ponovo poklekla u kvalifikacijama za kontinentalni šampionat.

Junak Škotske, baš kao i pre tri dana protiv Kipra, bio je vezista Mančester Junajteda Skot Mektomini. Momak kome je rekordna sezona 2020/21. kada su golovi u pitanju (osam) postigao je samo u tri dana čak četiri gola. Po dva Kipru i sada Španiji.

Presudio je Crvenoj furiji pogocima u sedmom i 51. minutu. Na taj način Škotska je startovala u kvalifikacijama na najbolji mogući način sa obe pobede i maksimalnih šest bodova. Što se tiče De La Fuentea, jasno je da je tek na početku „revolucije“ i ako je nekada dobro doživeti poraz u kvalifikacijama, to je svakako sam početak na terenu direktnog konkurenta. Španija je i sada, kao i ranijih godina, imala znatno veći posed od protivnika (68:32%) ali to ni ovog puta nije bilo dovoljno za pozitivan rezultat.

U Grupi I Švajcarska i Rumunija izdvojile su se sa maksimalnih šest bodova. Švajcarci su drugu pobedu zabeležili na svom terenu protiv Izraela 3:0 golovima Vargasa, Amdunija i Vidmera. Dok je Rumunija pobedila Belorusiju takođe kod kuće 2:1. Golove su postigli Stančiju u 17. i Burča u 19. minutu, dok je jedini gol za Belorusiju delo Morozova u 86. minutu.

Do prvog boda došla je Andora, koja je u Prištini odigrala 1:1 protiv selekcije FS Kosova. Gol za vredan bod postigao je Berto Rosas u 61. minutu.