Srbija protiv Litvanije: Mitrogol u napadu, Eraković počinje

EURO 24. mar 20239:00 21 komentara
FSS

Martovski dani reprezentativnog fudbala i još jedna pozivnica na glavnu scenu. Piksijeva Srbija navikla je da pleše u ritmu pobednika, barem evropskim terenima. Na centru stadionu „Rajko Mitić“, u petak od 20.45, stajaće dobro poznati – litvanski tim.

Početak kvalifikacija ka dugo čekanom plasmanu na završnicu kontinentalnog takmičenja, odlična je prilika za zalečenje mondijalskih rana i potiranje teorije ograničenja generacije „orlova“ u kapitenskoj eri Dušana Tadića.

Srbija – Litvanija

Katarski teg, ili trenutak istine, stoji oko vrata srpskog tima i uoči prvog izazova na stazi ka Nemačkoj 2024. Pobede nad Litvanijom, u petak, i tri dana kasnije u Crnoj Gori, vratile bi dobru veru u državni tim – oličenje kvaliteta i potencijala srpskog fudbala.

Od decembra prošle godine promenila se i morfologija Stojkovićevog sastava. Iznenađujući izostanci „mondijalskog dvojca“, potom i zahvalnica „večito trećeg“ Marka Dmitrovića, ostavili su prostor debitantima, da zaoru brazdu unutar najboljeg sastava. Većina će, ipak, sačekati drugu priliku.

Logika rasporeda i dva meča u četiri dana, nagoveštava da će večeras selektor Srbije suprotstaviti Litvaniji sastav i sa nekoliko potencijalnih iznenađenja. Uz jasnu poruku – duel sa Crnom Gorom iziskuje konkretniji i za napad spremniji tim.

Mesto ispred mreže očekuje Vanju Milinković Savića.

SK

„Orlovi“ nastavljaju filozifiju idejnog rasporeda u poslednjoj liniji sa trojicom defanzivaca. Na desnoj strani, umesto Nikole Milenkovića, mogao bi da zaigra Strahinja Eraković. Mesto u centralnom delu trebalo bi da zauzme Erhan Mašović, iako se kao potencijalno rešenje nameće i Nemanja Gudelj. Na levoj strani, prema očekivanjima, ne bi trebalo da bude iznenađenja – igraće Strahinja Pavlović. Momak od najvećeg poverenja selektora!

„Mondijalska“ rešenja na bekovskim pozicijama imaju prednost ispred rezervista. U tom slučaju, Andrija Živković pokrivaće desnu, a Filip Kostić levu stranu terena. Između Marka Grujića, Uroša Račića, Ivana Ilića, Saše Lukića i Nemanje Gudelja, dresove startera u srednjoj liniji trebalo bi da zaduže poslednja dvojica.

Šesti vezista, kadar da zaigra u sredini, Sergej Milinković Savić, bliži je poziciji napred. U osnovnom rasporedu 3-4-2-1, trebalo bi da, zajedno sa kapitenom Dušanom Tadićem, dejstvuje iza prvog napadača. Protiv Litvanije, sasvim izvesno, Aleksandra Mitrovića.

Duel Srbija – Litvanija igraće se u petak, s početkom u 20.45. Od 18 časova, u Sofiji, sastaće se Bugarska i Crna Gora. Mađarska je u prvom kolu slobodna.

Komentari (21)

Vidi sve komentare