Šta Srbiju čeka u Podgorici: Znanci i premijerno – navijači

EURO 25. mar 202310:39 12 komentara
Tadić i Mitrović
Starsport/Andrija Soković

Otpisana je Litvanija, sledi Crna Gora. Reprezentativci Srbije očekivano su upisali tri boda na startu kvalifikacija, u zagrevanju za glavni martovski susret. „Orlove“ u ponedeljak očekuje treća utakmica sa crnogorskom reprezentacijom, čiji sadržaj nosi i potencijalne odgovore na mnogobrojna pitanja.

Četa Miodraga Radulovića postarala se, takođe, da ubrizga dozu sportskog ubrzanja najavi utakmice vrednije od tri boda.

Povezano

Trijumfom nad Bugarskom (1:0), crnogorska ekipa legitimisala se kao akter, spreman da se uhvati u koštac sa Srbijom i Mađarskom, u borbi za prva dva mesta. Za generaciju kapitena Dušana Tadića, to je već pleonazam u priči o aktuelnim ciljevima i dometima.

A, šta Srbiju očekuje u Podgorici?

Pun stadion pod Goricom

Tribine stadiona pod Goricom biće popunjene do poslednje stolice. Dolazak ekipa iz Srbije, reprezentativnih ekipa tradicionalno, izaziva posebno interesovanje javnosti u Crnoj Gori. Za prvi meč, 2017. godine, ulaznica skoro da nije ni bilo u slobodnoj prodaji. Domaćini su ubeđeni – utakmicu sa Srbijom ispratiće 10.000 ljudi.

Stari znanci na terenu

Nema tešnje veze u fudbalskom svetu od reprezentacija Srbije i Crne Gore. Nekada Stefan Savić, Adam Marušić, Marko Vešović, Vladimir Jovović, Marko Janković, Risto Radunović, Žarko Tomašević, Nikola Šipčić, Andrija Vukčević, Aleksandar Šćekić, Vukan Savićević, Stefan Lončar, Stevan Jovetić, Nikola Krstović, nesuđeni učesnik meča Uroš Đurđević, danas Lazar Carević i Igor Vujačić, crnogorski reprezentativci, gradili su karijere u Srbiji. Skoro 70 odsto spiska selektora Miodraga Radulovića! Za mnoge od njih bio je to iskorak na veliku evropsku scenu.

Beograđani u dresu Crne Gore

Od 2006. dres reprezentacije Crne Gore, po običaju, nosili su i momci rođeni u Srbiji. U ovom trenutku, selektor Miodrag Radulović računa na trojicu – Beograđane Vukana Savićevića i Adama Marušića i Pribojca Nikolu Šipčića. Zanimljivo, svi su stasali u beogradskim klubovima – Crvenoj zvezdi, Voždovcu i Radu. Adut crnogorskog tima, višom silom otpao iz konkurencije, odavno je Obrenovčanin Uroš Đurđević.

Prvi put navijači

Srbija će premijerno imati i podršku navijača na podgoričkom stadionu. Premijerni susreti, u Podgorici i Beogradu, nisu predviđali pristalice gostiju na tribinama. Prema najavama, uz izabranike Dragana Stojkovića, biće oko 500 navijača na tribinama. Deo će put Crne Gore, na dan utakmice, u režiji Fudbalskog saveza Srbije.

Dobro poznato ime na klupi

Crnu Goru predvodi dobro poznati Miodrag Radulović. Nekada „kremen kamen“ poslednje linije kulskog Hajduka i Zemuna, u superligaškim danima, deceniju je igrao u najvišim rangovima SFR i SR Jugoslavije. Jedan od najfinijih izdanaka crnogorske trenerske škole, stasavao je i licence dobijao pod patronatom začetnika Centra za edukaciju u zajedničkoj državi: Milovana Đorića, Milorada Kosanovića, Ljupka Petrovića… Trener, selektor Crne Gore, o kojem se i danas priča u superlativu.

Ponovo ambiciozan domaćin

Pobedom u Razgradu (1:0), golom Nikole Krstovića, crnogorska reprezentacija podgrejala je atmosferu uoči susreta sa Srbijom. Imala je i ranije Crna Gora, od 2006. dobrih rezultata, šetala na često tananoj liniji između euforije i razočaranja. Melanholija, posle kraha u kvalifikacijama za SP u Kataru, razbijena je trijumfom nad Bugarskom. Sad je već to probuđena generacija, željna da pokuša nemoguće – direktan plasman u Nemačku 2024. Dolazak Srbije biće odlična prilika da ambiciozan plan ponovo zaživi. Pitaju se, ipak, i Dušan Tadić, Aleksandar Mitrović, Vanja Milinković Savić

Dragan Stojković i Dejan Savićević
Peđa Milosavljević/Starsport

Dejo i Piksi za istim stolom

„Orlove“ će u Podgorici dočekati dobro poznati – Dejan Savićević. Predsednik Fudbalskog saveza Srbije nije krio posebnu povezanost sa Draganom Stojkovićem. Često je legendarni tandem Zvezdinih asova, poslednjih meseci, zajedničkim fotografijama i porukama, pravio otklon od svakojakih „retrogradnih aktera“ na regionalnoj sceni. Promenile su se i prilike, u međuvremenu, stigli su novi ljudi u FSS, grupa okupljena oko Dragana Džajića dobila je šansu i da kreira politiku srpske kuće fudbala. Piksi je smanjio gas, Dejo nikad nije bio čovek od kompromisa… Prijatelji su, ipak, ostali na istim talasnim dužinama.

Utakmica ogromnog značaja

Napokon, duel Crne Gore i Srbije imaće ogroman značaj za obe reprezentacije. I logično, posle trijumfa na startu, da oba tima ciljaju tri boda. Uspevao je tim Dragana Stojkovića da pobeđuje, u nizu, i znatno jače rivale. Nove okolnosti, evidentno neizvidane mondijalske rane i delimično izmenjena timska slika, ostavljaju prostor i drugačijim odgovorima. Uz ključno pitanje – koliko daleko može ova ekipa – nižu se i ostala: potencijal aktuelnog sastava, sigurnost poslednje linije, filozofija igra, raspored na terenu, mentalitet pobednika… Odgovori mogu da budu spakovani u konačna tri boda.

Utakmica Crna Gora – Srbija na programu je u ponedeljak, od 20.45.

Komentari (12)

Vidi sve komentare