5: Kad Nemci omanu u organizaciji

do katara 15. nov 202212:00 1 komentar
Bongarts/Getty Images

Ne, nije nikakva retkost da se početak neke utakmice odloži. Razlozi kreću pre svega od vremenskih uslova koji su nekada takvi da ne može da se igra, pa preko dolaska ekipa na stadion na vreme i idu do onih najbizarnijih. Dešavalo se i da meč kasni zato što na terenu nema lopte, ali to je priča za neku drugu priliku.

Guliverimage/WalterxRudolph UnitedArchives00049

Imali smo i prošle godine odlaganje finalne utakmice Lige šampiona, ali teško je zamisliti da takve stvari mogu da se dese na Svetskom prvenstvu. A na Mundijalu 1974. desila su se dva odlaganja. Da ironija bude potpuna, domaćin je bila Nemačka, zamlja koju odlikuje preciznost i disciplina. I da sve bude još upečatljivije, na ovom Svetskom prvenstvu kasnio je početak na prvoj i na poslednjoj utakmici.

Finale je odloženo iz zaista nezamislivog razloga ako gledamo ko su bili domaćini i ako uzmemo u obzir činjenicu da pričamo o najvažnijoj fudbalskoj utakmici na svetu. A znamo i bizarnu tabloid priču koja je bila uvod u ovaj meč.

Odbrojavamo do Katara

Fudbaleri Nemačke i Holandije stigli su na teren na vreme, naravno. Ali, početak utakmice morao je da bude odložen. Engleski sudija Džek Tejlor doneo je tešku odluku jer na terenu nisu bile postavljene korner zastavice.

Organizatori su sa terena uklonili korner zastavice kako bi ceremonija zatvaranja šampionata koja je bila organizovana pre početka meča bila obavljena bez smetnji. I niko se nije setio da ih vrati.

Sudija Tejlor posle je pričao kako nije mogao da veruje da prisustvuje takvom propustu u najvažnijoj utakmici koju je vodio u svojoj karijeri. A već je imao takvu situaciju ranije.

„Situacija je bila toliko smešna da je bilo neverovatno. Kao lokalni sudija imao sam sličnu situaciju. Počeli smo utakmicu kada su mi prišli i rekli da moramo da počnemo iz početka. Kada sam pitao zašto rekli su mi da nisu postavljene korner zastavice“, prisetiće se Tejlor.

„To je nešto što nikada nisam zaboravio. A kada dođeš na Svetsko prvenstvo, pa još u Nemačku, zaista ne očekuješ da se dogodi takva greška. I vidiš nema korner zastavica i prosto ne možeš da veruješ. Milioni ljudi gledaju i evo mene, običnog malog čoveka, idemo oko terena i postavljam korner zastavice“, ispričao je svoje iskustvo po povratku u Englesku Tejlor za novine iz Midlendsa Ekspres i Star.

Nije ovo finale bilo jedino koje je počelo neslavnim odlaganjem. Četiri godine kasnije, u Argentini više mečeva je počelo sa zakađnjenjem pa nije ni iznenađenje što je kasnilo i finale.

Guliverimage/0049180818

Jedna od najbizarnijih stvari sa šampionata 1978. je odlaganje početka meča između Francuske i Mađarske u prvom kolu grupne faze.

Kako i zašto je došlo do takvog propusta u komunikaciji nije jasno, ali oba tima su na stadion došla sa rezervim garniturama dresova i obe garniture su imale bele majice. Odlaganje je trajalo pričično dugo, a TV prenos sve vreme je trajao i trajao dok su sudije pokušavale da nađu bilo kakvo rešenje. I rešenje je ponudio lokalni klub iz petog ranga takmičenja Atletiko Kimberli koji je Francuskoj pozajmio svoje dresove sa zelenim i belim prugama.

Ne verujte onima koji vam kažu da je do problema došlo tako što su crveni i plavi dresovi dva tima bili teško vidljivi i prepoznatljivi u tada još crno-belom TV prenosu. Jasno se vidi da Mađari igraju u belim dresovima.

Finale u Argentini kasnilo je iz jednako bizarnog razloga. Opet se u finalu našla Holandija sa domaćinom. Početak utakmice kasnio je zato što su se Argentinci kod sudije požalili na činjenicu da Rene van de Kerhof na ruci ima – flaster! Sudija se time bavio neko vreme i na kraju je sve rešeno tako što je umesto flastera Van de Kerhofu stavljen zavoj.

Holanđani su u finalu 2010. u Južnoj Africi uspeli da započnu finale bez kašnjenja, ali su i ovo treće finale izgubili. Ko zna, možda ponovo doguraju do završnice i u Kataru.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare