Svetlogorsk: Lepa varoš samo malo udaljena

FIFA World Cup 19. dec 201713:16 > 13:19
Mark Kolbe, Getty Images Sport

Fudbalski savez Srbije u ponedeljak je potvrdio da će baza reprezentacije na Svestkom prvenstvu 2018. godine biti u Svetlogorsku kod Kalinjingrada.

Srdjan Stevanovic, Getty Images

Fudbalski savez Srbije odlučio je da baza A reprezentacije tokom Mundijala bude u Svetlogorsku kod Kalinjingrada.

Setlogorsk je od aerodoroma „Hrabrovo“ u Kaljingradu udaljen 30 minuta, a od centra tog grada gde se nalazi i stadion „Kalinjingrad arena“ 25 minuta. Srbija će na tom stadionu 22. juna odigrati drugi meč na šampionatu sveta protiv Švajcarske.

Prvi meč na Mundijalu Orlovi igraju 17. juna u Samari protiv Kostarike, dok je poslednji meč grupne faze zakazan za 27. jun i biće odigran u Moskvi protiv Brazila.

„Mesto je mirno, veoma lepo, omogućava nam prijatan boravak za pripremu. Uvereni smo da će igrači imati odlične uslove za rad i odmor, odnosno da će biti zadovoljni uslovima boravka u Rusiji“, rekao je Goran Bunjevčević.

„Na dva minuta od hotela se nalazi teren na kome će reprezentacija trenirati i u odličnom je stanju. Izborom mesta, hotela i terena mislim da je Savez omogućio igračima zaista sjajne uslove tokom učešća i boravka na najvećem planetarnom takmičenju“, dodao je Bunjevčević.

U ovom trenutku, na terenu trening centra „Baltija“ još uvek se izvode radovi, ali kako veruju u FSS do marta će sve biti završeno i sve će biti urađeno po standardima FIFA. Teren će biti sa prirodnom travom, salom za pres konferenciju, reflektorima i tribinom za 500 ljudi.

Ono što možda i ne ide na ruku igračima i što Svetlogorsk ne čini idealnim mestom za kamp jeste udaljenost od Samare i Moskve. Do Samare će Orlovi čarter letom putovati po dva i po sata, a do Moskve sat i 45 minuta.

Problem će verovatno biti i vremenske zone. Srećom po Orlove vremenska razlika između Svetlogorska i Samare i Moskve nije drastična. Moskovsko vreme je sat „brže“, a Samara je dva sata „ispred“ Svetlogorska. 

Čak 14 reprezentacija navelo je Soči kao idealnu bazu za Mundijal u Rusiji, a među njima i Nemačka koja je poznata po tome da ume da izabere najbolje mesto za bazu reprezentacije. Joakim Lev bio je izuzetno zadovoljan uslovima u Sočiju tokom boravka na Kupu konfederacija. Ipak, u Sočiju će moći da borave samo dve reprezentacije jer su za sada kao zvanični hoteli koji će moći da ugoste reprezentacije navedeni Svisotel Kamelija i hajat.

FIFA će svakako raditi na tome da izbegne situaciju sa Svetskih prvestava u Južnoj Agrici i Brazilu gde je veliki broj reprezentacija gradio svoje baze (što je bio slučaj i sa Nemačkom).

Generalni sekretar FS Nemačke Oliver Birhof najavio je da Nemačka ovoga puta neće graditi svoju bazu, ali tamošnji savez još uvek nije doneo odluku gde će reprezentacija aktuelnog šampiona sveta biti smeštena jer je to „veliki logistički izazov“.

Svakako će biti zanimljivo da saznamo i odluke drugih saveza o izboru kampa.