"Milinković-Savić i Mitrović – elitni svetski igrači"

FIFA World Cup 1. jun 201812:56 > 13:03
Matthew Lewis, Getty Images Sport

“Kvalifikacije su pokazale da Srbija ima tim koji može da napravi čak i neko iznenađenje na Svetskom prvenstvu. Ima tu iskusnih i mladih igrača koji su željni afirmacije na svetskom planu, mislim da će ih ta kombinacija činiti posebno nezgodnim," kaže Elvir Bolić u intervjuu za "Sportifco".

Nekadašnji reprezentacije Bosne i Hercegovine u karijeri je promenio mnogo klubova, između ostalog igrao je za Crvenu zvezdu i Rajo Valjekano, a najveći pečat ostavio je u Turskoj.

U razgovoru za „Sportifico“ pričao je o reprezentacijama Srbije i Hrvatske, favoritima na Svetskom prvenstvu, Joakimu Levu sa kojim je blisko sarađivao, ali i Crvenoj zvezdi.

Pored standardnih i iskusnih koje svi spominju, postoji niz mladih koji mogu da se izdvoje, a po mom ukusu su Aleksandar Mitrović i Sergej Milinković-Savić. Od njih u budućnosti očekujem da prave značajne rezultate u svetskom fudbalu i da se svrstaju među elitne igrače. Dugo odsustvo sa najveće scene takođe može da posluži kao dodatna motivacija“, ističe Bolić za „Sportifico“ i osvrće se na smenu na klupi „orlova“.

“To je izgleda postao trend, i sa trenerom Japana Vahidom Halihodžićem isto se desilo. Efekat može da bude i pozitivan i negativan, jako je teško bilo šta predvideti. Ne znam kakva je bila situacija u samoj reprezentaciji, kakvi su bili odnosi selektora i igrača, ali meni je to malo čudno – selektor koji odvede ekipu na Svetsko prvenstvo, bez obzira na sve, zaslužuje da bude na tom SP“.

Za razliku od SP 2006. i 2010. kada se Srbija na Mondijal plasirala najviše zahvaljujući dobroj odbrani u prethodnom ciklusu kvalifikacija „orlovima“ je napad bio najjače oružje.

Da, to je činjenica. Gledajući igrače kojima Srbija raspolaže, mnogo su jači na ofanzivnom planu. Mislim da su toga svesni i svi u ekipi, toga da će morati da se konsoliduju odbrambeno jer će na Mundijalu biti mnogo težih utakmica, sa više takmičarskog naboja, tj. igraće se ‘na rezultat‘. Bolja odbrana jeste preduslov za zapažen rezultar“.

Getty Images Sport, Srdjan Stevanovic

Bolić smatra da će se između Srbije i Švajcarske voditi borba za drugo mesto. U grupi su još Brazil i Kostarika.

“Realno govoreći, Brazil je apsolutni favorit u grupi, mada su nam protekla svetska prvenstva donosila i neka iznenađenja. Čini mi se da su Srbija i Švajcarska za nijansu ispred Kostarike, ali biće to izuzetno teške utakmice sa tvrdim rivalom. Srbija i Švajcarska imaju slične ekipe i sličan mentalitet igrača. U Švajcarskoj već godinama ima igrača koji su sa našeg podneblja. Mislim da će biti vrlo zanimljiva utakmica, a blagu prednost dajem Srbiji“.

Pričao je Bolić i o selekciji Hrvatske koja od 1998. godine, kada je bila treća na svetu, triput ispala u grupi, a jednom se nije plasirala.

Kvalifikacije su pokazale da je Hrvatska imala dosta problema, plasirali su se na Svetsko prvenstvo tek posle smene selektora i dobro odigranog baraža. Imaju vezni red, sa Modrićem i Kovačićem na čelu, koji je među najboljima na svetu, to je im je osnovni oslonac jer su eksplozivni i pametni. U nekim drugim linijama tima muče se sa povredama i čini mi se da je i njima potrebno malo sveže krvi u ekipi. I ovdašnji mentalitet je faktor koji ne treba zanemariti – nekada inat proradi i nadoknadi neke druge stvari, Hrvatska je sada u situaciji da tako nešto može da se desi jer je kvalitet neosporan. Generalno, nezgodan su protivnik svima i mislim da će se plasirati u drugi krug“.

Igrajući za Fenerbahče, Bolić je jednu sezonu sarađivao sa sadašnjim selektorom Nemačke Joakimom Levom.

Nemačka ima uigran tim i na velikim takmičenjima su uvek favoriti. Sada, kao što sam rekao, najveći uz Brazil, po mom mišljenju. Isti selektor je već dugo tu, što je značajno – iz mog iskustva, Lev izuzetno veruje u svoje igrače i veoma je studiozan u smislu praćenja igrača, ume lepo da složi ekipu. Nemci brane titulu, ali ne mislim da će im to biti pritisak, psihički su uvek jaki“.

Getty Images/Alexander Hassenstein

Bolić očekuje da neko novo ime zablista u Rusiji, a pristalica je video tehnologije (VAR).

“Generalno jesam pobornik toga, uvek je dobro videti da li je lopta stvarno prešla gol-liniju ili nije, ali mislim da bi bilo dobro da se pronađe način da se to uradi bez velikih pauza je. Možda se i sudije malo opuste jer znaju da imaju tu pomoć, Mundijal će biti dobar test jer mislima da je, kao i za svaku novinu, potrebno vreme da se vidi ima li više pluseva nego minusa“.

U sezoni 1991/1992. Bolić ej igrao za Crvenu zvezdu. Kratko, ali slatko iskustvo.

“Tada sam imao 19-20 godina i ostvario sam san, igrao sam za svetskog prvaka sa fudbalerima koje sam do tada gledao na TV-u. To je za mene bila velika stvar – osvojili smo prvenstvo, igrali smo Ligu šampiona, sve domaće utakmice u Sofiji doduše, ali to je za mene bilo ogromno iskiustvo, najlepših osam meseci u mom sportskom životu“, kaže 46-godišnji Bolić i sa setom dodaje:

“To stvarno nikada neću zaboraviti i žao mi je što se zbog drugih stvari to moralo prekinuti… Toliko je sećanja, recimo utakmica u finalu Kupa s Partizanom kada smo igrali na Marakni pred 80.000 gledalaca – kada to doživiš, onda je sve mnogo lakše u narednoj karijeri. Malo je nedostajalo da ponovo dođemo do đanse da se borimo za titulu prvaka Evrope, vodili smo u utakmici sa Sampdorijom i siguran sam da bismo pobedili da se igralo u Beogradu, ali dobro…“ rekao je Bolić za „Sportifico„.