"Krstajićeva mladost prednost – razmišlja kao igrač"

FIFA World Cup 4. jun 201815:46 > 15:47
FSS

Legendarni bosanskohercegovački fudbaler Mehmed Baždarević rekao je u intervjuu za Sportifico da ne razume zašto je Slavoljub Muslin dobio otkaz na mestu selektora Srbije, ali da veruje da Mladen Krstajić može da odradi dobar posao na Svetskom prvenstvu u Rusiji.

Baždarević je za reprezentaciju Jugoslavije odigrao 54 meča, a Svetsko prvenstvo 1990. godine propustio je zbog suspenzije jer je na kvalifikacionoj utakmici sa Norveškom pljunuo je u pravcu sudije. Bio je deo tima na Evropskom prvenstvu 1984. godine i tokom karijere je znao kako se igraju velike utakmice. Igračku karijeru proveo je u Željezničaru i Sošou, a kao trener je uglavnom radio u Francuskoj, kratko i u Tunisu i Kataru, a tri godine je vodio selekciju Bosne i Hercegovine.

U intervjuu za Sportifico Baždarević je govorio je o igri reprezentacije Srbije, šansama Hrvatske, svojoj Francuskoj i tome zašto ne vidi Nemce u prvom krugu favorita.

Posle tri propštena velika takmičenja, Srbija je izborila direktni plasman na Mundijal u Rusiji tako što je bila prva u grupi sa Republikom Irskom, Velsom, Austrijom, Gruzijom i Moldavijom.

Stručni štab sa selektorom Slavoljubom Muslinom na čelu uspeo je od Srbije da napravi snažan kolektiv, spoj mladih igrača i onih starijih, poput Kolarova, Ivanovića i Stojkovića, koji imaju iskustva na velikim takmičenjima i u kvalifikacijama. Srbija ima kvalitetne pojedince, bilo je naravno nosilaca u ekipi, ali mislim da su joj uspeh doneli ta ravnoteža i timski zrela igra“, počinje Baždarević za Sportifico i dodaje, To jeste neobično za ove prostore, a to je i moja osnovna želja kao trenera, da udesim stvari tako da ekipa bude na prvom mestu. Dešavalo se da imamo strašne pojedince, a da nemamo tim – godinama smo tu ‘šetali‘, često su neki pojedinci bili iznad, ali osnovno je da igrači budu vojnici u službi reprezentacije. Ako se tako postave stvari, onda ispliva i pojedinačni kvalitet“.

Ian Walton, Getty Images Sport

Za razliku od nekih prošlih ciklusa, Srbija se uglavnom oslanjala na napad, što potvrđuje i statistika od 20 datih i 10 primljenih golova u kvalifikacijama.

Da, na prvi pogled jeste bilo škripanja u defanzivi, ali ne bi ni napad bio toliko ubojit da se Kolarov i Rukavina nisu non-stop ubacivali po bokovima. U redu, jesu ofanzivni igrači možda u kvalifikacijama poneli malo veći teret, ali kažem, i tu je neophodan balans – kolektivno se napada, ali kolektivno se i brani, nije samo odbrambena linija kriva za primljene golove. Ofanzivni igrači sa prostora bivše Jugoslavije generalno nemaju razrađene defanzivne navike, mislim da tokom priprema za Mundijal tu treba tražiti dodatnu snagu, da se dodatno razvije timska defanziva, naglašava Baždarević.

Veliki potres u Srbiji i čuđenje u svetu izazvao je rastanak sa Slavoljubom Muslinom, selektorom koji je odveo Orlove na Mundijal. Njega je zamenio Mladen Krstajić, koji je prethodno bio Muslinov pomoćnik.

Krstajića poznajem izuzetno dobro kao čoveka i kao igrača. On je mlad u trenerskom poslu, ali ima veliko igračko iskustvo – uz pomoć saradnika, dobiće snagu i moć da učini sve kako bi izvukao maksimum iz ekipe. Kao čovek i kao igrač bio je veoma radan i disciplinovan, sa pobedničkim mentalitetom, te kvalitete mora da prenese na sebe kao trenera, a onda i na ekipu. Ta trenerska mladost može da mu bude i prednost jer sigurno donekle još razmišlja kao igrač. Iako mnogi sumnjaju u njega, ja ne sumnjam, ovo je prilika za njega da pokaže kapacitet za budućnost. S druge strane, neshvatljivo je to što je Muslin dobio otkaz, to se dešava samo na našim prostorima – da bez nekog velikog razloga ode čovek koji je odveo ekipu na Mundijal. Ne mogu da ponudim racionalno objašnjenje, pogotovo poznajući Muslina kao čoveka sa kojim je vrlo teško ući u konflikt, istakao je Baždarević.

Getty Image/Matthew Lewis

Pored Srbije, plasman na Mundijal od reprezentacija iz regiona ostvarila je i Hrvatska. Sadašnja generacija ‘Vatrenih’ pred sobom ima verovatno poslednju šansu da ostvari zapažen rezultat na velikom takmičenju. Neki čak konstatuju da su nosioci igre Hrvatske prošli zenit…

Ne znam na koga se misli, sigurno nisu prošli zenit fudbaleri koji igraju u Real Madridu ili Juventusu. U kvalifikacijama je Hrvatskoj bio problem timski duh, ali imaju izuzetno kvalitetne igrače, ova generacija može i mora više od onoga što je do sada prikazivala na velikim takmičenjima. Eto, protiv Portugala su bili bolji, promašili mnogo šansi, nedostajalo je i sreće, a čini mi se da im u ključnim momentima nedostaje lider na terenu kakav je recimo bio Zvonimir Boban. Sve su to odlični igrači, ali u takvim trenucima potreban je ‘gazda‘, kako mi volimo da kažemo, neko ko će da pogura ekipu na još viši nivo. Nadam se da će ih povrede zaobići i da će im ključni igrači doći sveži u Rusiju – u tom slučaju, mogli bi daleko da doguraju, kaže Baždarević.

Na pitanje ko su najveći favoriti na predstojećem Mundijalu, 57-godišnji Baždarević odgovara:

Ostajemo pri standarnim, istorijskim favoritima, ali za ovu priliku dodao bih i Belgiju. Poslednjih godina oni imaju ekipu sa najviše dobrih pojedinaca na svakoj poziciji i njih bi svrstao u prvi red favorita. Problem je što su oni politički podeljena zemlja – najgore je kada se završi utakmica, a vidite igrače iste reprezentacije da nose četiri različite zastave. Ipak, igrački su izvanredni i ovo im je ogromna prilika. U prvi krug smestio bih i Španiju, Argentinu i Brazil. Španija je ponovo pronašla pravu igru, moćno deluje. Rusija je Mesijeva poslednja šansa, ne samo njegova, i mislim da će Argentinci dostići potrebnu zrelost – gledajući pre prvenstva, njima bih dao prednost u odnosu na Nemačku i Brazil, pogotovo ako Nejmar ne bude igrao. Treba spomenuti i Francusku, koja ima niz kvalitetnih mladih igrača, mada njima nedostaje lider na terenu“.

Laurence Griffiths/Getty Images

Titulu na Svetskom prvenstvu brani reprezentacija Nemačke, a Baždarević je ne vidi u najužem krugu favorita. Zašto je to tako?

Mislim da će Nemcima u svakom smislu nedostajati kapiten Nojer, kao i da nemaju pravog strelca kakve su nekada imali. Malo su podmladili ekipu, jesu oni u krugu favorita, ali mislim da su selekcije koje sam izdvojio ipred njih. Naravno, Nemce nikada ne treba otpisati jer bi oni u direktnom sudaru sa Belgijom imali veliku mentalitetsku, tradicionalnu prednost, naglasio je Baždarević.

Najveći deo svoje karijere, i igračke i trenerske, Baždarević je proveo u Francuskoj i zato tamošnju selekciju najbolje poznaje. Slično kao i sa Hrvatskom, i Trikolorima nedostaje moralni vođa.

Grizman je izuzetan igrač, ali nikada neće biti vođa tog tipa, tipa Serhija Ramosa ili Branislava Ivanovića sada, kao što su nekada bili Boban ili Dragan Stojković. To su ličnosti koje u najtežim trenucima povuku – oni nisu uvek najbolji igrači, ali su znali da budu najvažniji. Ima dobrih igrača kao što je Ramos, ali takav pobednički mentalitet, želja i energija retko se viđaju, on gine do poslednje kapi krvi. Kažem, Francuskoj to nedostaje, ali igrački su u rangu s najboljima – kada možete sebi da priuštite da ne zovete Benzemu ili Lakazeta, znači da imate mnogo odličnih fudbalera, rekao je Baždarević u intervjuu za Sportifico.