„Al Rihla“ – mundijalska lopta koja leti brže od svih

FIFA World Cup 30. mar 202213:27 > 14:493 komentara
Adidas, lopta, Katar, Svetsko prvenstvo
Printscreen

Svetsko prvenstvo u Kataru sve je bliže, u petak će biti obavljen i žreb, a dva dana pre toga Adidas je predstavio loptu kojom će se igrati na Mundijalu.

Poznati proizvođač sportske opreme već 14. put pravi i dizajnira loptu za Svetsko prvenstvo.

„Al Rihla“ je, kako tvrde iz kompanije, leteće kroz vazduh brže od ijedne ikada napavljene fudbalske lopte. Tvrde iz Adidasa da je „Al Rihla“ brža u vazduhu od svih prethodnih lopti kreiranih za Mundijale te da pruža igračima „najveći mogući stepen pouzdanosti i preciznosti kada je reč o igri u polju“.

Samo ime koje je nadenuto lopti „Al Rihla“ u prevodu znači putovanje. Dizajn šara na lopti inspirisan je jedinstvenom arhitekturom Katara, fantastičnim jahtama koje mogu da se vide u ovoj zemlji i zastavom zemlje domaćina.

Fransiska Lofelman, direktor dizajna i grafike za fudbal ponudila je sledeći opis za „Al Rihla“ loptu:

„Igra postaje sve brža i zato preciznost, pouzdanost u vazduhu i brzina same lopte postaju izuzetno važni. Novi dizajn omogućava ovoj lopti da značajno brže od ostalih leti kroz vazduh“.

Ideja inženjera koji su kreirali loptu za Svetsko prvenstvo u Kataru je bila da ona bude unapeđena po pitanju preciznosti kako bi bila prilagođena igri brzih pasova, 20 panela od kojih je sastavljena trebalo bi da joj daju na dodatnoj aerodinamičnosti što bi igračima pomoglo da njihovi udarci budu precizniji.

Napravljena je isključivo od lepka i boje na bazi vode, ovo je prvi put da se jedna mundijalska lopta pravi na takav način. Prvi dan predstavljanja lopte označava i početak Adidasove kampanje koja bi trebala da potpomogne „dostupnost i jednakost“ za sve lokalne fudbalske zajednice.

Jedan posto od cene svake prodate „Al Rihla“ lopte biće doniran pokretu „Common Goal“. Lopta je u prodaji od 30. marta onlajn na sajtu Adidasa i u svim radnjama ovog brenda širom sveta od 12. aprila.

Što se tiče kampanje golbalne dostupnosti – cena se možda ne uklapa u tu ideju. Ukoliko loptu kupujete na sajtu kompanije za američko tržište lopta košta 165 dolara, za tržište Evropske unije cena je 155 evra, a u Ujedinjenom kraljevstvu za ovo savršenstvo koje po opisima proizvođača gotovo da igra fudbal samo cena je 135 funti.

Komentari

Vaš komentar