Albanija i Mađarska na udaru FIFA

Julian Finney/Getty Images

Svetska fudbalska federacija (FIFA) analizira izveštaje sa utakmica između Engleske i Mađarske u Londonu odnosno Albanije i Poljske u Tirani u okviru kvalifikacija za SP 2022. godine na kojima je došlo do incidenata u kojima su učestvovali mađarski i albanski navijači.

U susretu na Vembliju mađarski navijači su rasistički vređali tamnopute redare. Kada je policija pokušala da uhapsi izgrednike, došlo je do tuče. Red je uspostavljen kada se na tribini pojavila specijalna policija, a privedena su petorica gostujućih navijača.

povezane vesti

FIFA je u već u septembru kaznila Mađarski fudbalski savez zbog rasističkih incidenata na utakmici protiv Engleske u Budimpešti. Dobili su dve utakmice bez publike i morali su da plate 200 hiljada franaka. Kako se incident ponovio i u Londonu očekuje se nova kazna.

Mađari su u junu dobili kaznu i od UEFA. Zbog rasističkih ispada navijača za vreme Eura, Mađari su kažnjeni sa tri domaće utakmice bez gledalaca, ali samo u takmičenjima pod ingerencijom UEFA.

I u drugom meču ove grupe između Albanije i Poljske došlo je do nereda. Kada je Poljska povela 1:0 golom Svidjerskog u 78. minutu, domaći navijači su počeli da bacaju predmete na teren pa je francuski sudija Turpan prekinuo meč na više od 15 minuta.

FIFA najoštrije osuđuje incidente u Engleskoj i u Albaniji. Želimo da naglasimo da FIFA ima vrlo jasan stav nulte tolerancije protiv takvog odvratnog ponašanja u fudbalu“, poručili su iz krovne fudbalske organizacije.