FIFA kaznila Argentince zbog prekinute utakmice sa Brazilom

FIFA World Cup 14. feb 202218:24 > 18:32 1 komentar
Brazil - Argentina prekinut meč
Photo: Marcello Zambrana/ AGIF (via AP)

Svetska fudbalska federacija (FIFA) suspendovala je četvoricu reprezentativaca Argentine nakon što je septembarski meč kvalifikacija za Svetsko prvenstvo protiv Brazila prekinut zbog nepoštovanja protokola međunarodnih utakmica.

Povezane vesti

Emilijano Buendija iz Aston Vile, golman Emilijano Martinez i Kristijan Romero iz Totenhema, kao i Đovani Lo Selso iz Viljareala (na pozajmici iz Totenhema) kažnjeni su i propustiće poslednja dva meča kvalifikacija.

Utakmica u Sao Paulu igrana 5. septembra na Korintijans areni prekinuta je nakon samo pet minuta pošto su zdravstveni zvaničnici Brazila izašli na teren smatrajući da su gostujući igrači prekršili pravila karantina.

Intervencija se dogodila nekoliko sati nakon što su brazilske zdravstvene vlasti donele odluku da četvorica igrača Argentine koja su igrala u Premijer ligi moraju odmah da budu smeštena u karantin jer su prekršili protokole. Kako je objašnjeno, njih četvorica (Đovani lo Selso, Emiliano Buendija, Emilijano Martinez i Kristijan Romero) morala su da naglase da su boravila u Engleskoj manje od 14 dana pre dolaska u Brazil.

fudbalska reprezentacija Brazila, fudbalska reprezentacija Argentine
REUTERS/Amanda Perobelli

Brazilci su tvrdili da su oni dali „lažne informacije“ pri ulasku u zemlju. Romero, Lo Selso i Martinez bili su u startnoj postavi.

Svima po dva meča suspenzije

Nakon istrage, FIFA je kaznila četvoricu „engleskih“ Argetinaca sa po dva meča suspenzije. To znači da neće moći da igraju na domaćem terenu protiv Venecuele i na gostovanju u Ekvadoru.

FIFA je odlučila da dodatno novčano kazni oba Fudbalska saveza. Disciplinski komitet FIFA saopštio je da će se utakmica ponoviti, a o datumu i lokaciji odlučiće upravno telo ove svetske organizacije.

I Brazilu i Argentini su preostale još dve utakmice, ali su se već kvalifikovali za Svetsko prvenstvo u Kataru ove godine.