Igraš za ruski klub? Onda ništa od Mundijala

FIFA World Cup 20. jun 202218:26 1 komentar
Maćej Ribus
REUTERS/Catherine Ivill

Iako je osnovni moto FIFA i UEFA da je najstrože zabranjeno mešanje politike i sporta, svedoci smo da to poslednjih meseci nije moguće. Jedna takva epizoda dolazi nam iz Poljske.

Dugogodišnji reprezentativac Poljske Maćej Ribus neće putovati na Svetsko prvenstvo u Kataru. O toj odluci ga je obavestio selektor Česlav Mihnjevič.

Razlog je taj što je Ribus potpisao za moskovski Spartak, a javnost u Poljskoj, koja je među onim zemljama koje su najradikalnije prema kažnjavanju Rusije zbog ratnih dejstava u Ukrajini, tražila je da se levi bek izbaci iz reprezentacije. Pritisak je bio toliko jak da je tako i učinjeno.

Ribus je u nacionalnom timu od 2009. i odigrao je 66 mečeva i postigao dva gola. Inače u Rusiji je 10 godina, sa jednogodišnjim prekidom kada je bio u Lionu. Porodicu je zasnovao u Rusiji.

– Ribus je proveo 10 godina u Rusiji. U vezi je sa Ruskinjom, u toj zemlji su mu rođena i deca. Ako pred igrača stavite izbor, porodica ili tim, naravno da će izabrati ovo prvo. Mora da brine o porodici i njenoj sigurnosti. Uvrede an njegov račun su pretenciozne – rekao je igračev agent Marijuš Pekarski.

Poljska je u Kataru u Grupi C sa Argentinom, Meksikom i Saudijskom Arabijom.