Infatino:Vimbldon je svake, zašto ne može SP na dve godine

Dan Mullan/Getty Images

Svetsko prvenstvo svake dve godine neće umanjiti "čaroliju" turnira jer njegova učestalost ne bi uticala na kvalitet i prestiž, izjavio je predsjednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Đani Infatino prilikom posete Izraelu.

Infantino je bio jedan od gostiju koji su prisustvovali desetoj godišnjoj konferenciji Jerusalim Posta.

povezane vesti

FIFA i dalje ne odustaje od ideje Svetskog prvenstva na dve godine. Trenutno se provodi studija izvodljivosti, uprkos kritika koje je tom predlogu uputio veliki broj federacija, klubova, igrača i navijača.

Svetsko prvenstvo sa 48 reprezentacija od 2026. godine već je odlučeno. Hoće li se održavati svake dve ili četiri godine, to je u fazi savetovanja“, rekao je Infantino i dodao „ Upravo zato što se radi o čarobnom turniru možda bi trebalo da bude učestaliji“

UEFA je u septembru oštro kritikovala ideju FIFA o Svetskom prvenstvu na svake dve godine. UEFA je pozvala FIFA-u da prestane da se bavi tom temom i  da se umesto toga uključi u konsultacije o reformi međunarodnog kalendara utakmica.

Međutim Infantino ne posustaje.

Ugled nekog događaja zavisi od njegovog kvaliteta, a ne od učestalosti. Svake godine imate Superboul Vimbledon ili Ligu šampiona, a svi su uzbuđeni i jedva ih čekaju.“

Govoreći o Kataru, Infantino se osvrnuo i na kritike da je domaćin Svetskog prvenstva neopravdano nagrađen jednim od najvećih sportskih događaja.

Sada nas čeka 13 meseci do Katara. Biće to vrlo jedinstveno Svetsko prvenstvo jer će svi stadioni biti vrlo blizu, možda na ukupno 50 kilometara. Za ljubitelje fudbala biće to poput deteta u Diznilendu jer će na jednom mestu dobiti sve najbolje. Fudbal je slavlje, radost, strast. Siguran sam da će ovo biti fantastično Svetsko prvenstvo“, zaključio je Infatino.

Komentari (9)

Vidi sve komentare