Izraelci nepoželjni na Baliju, odložen žreb za U20 SP

Izrael
REUTERS/Oren Alon

Žreb za Svetsko prvenstvo u fudbalu za igrače do 20 godina trebalo je da bude održan ove sedmice na Baliju, ali je sve moralo da bude odloženo nakon što su vlasti Balija odbile da ugoste predstavnike reprezentacije Izraela.

Fudbalski savez Indonezije saopštio je da se žreb, koji je bio zakazan za petak, odlaže, a Međunarodna fudbalska federacija proverava i da li će ova zemlja moći da organizuje turnir.

Prema planu, Svetsko prvenstvo bi trebalo da bude odigrano od 20. maja do 11. juna u šest gradova u Indoneziji. Na njemu će nastupiti 24 selekcije.

Indonežanski Džakarta post objavio je još početkom marta da je guverner Balija Vajan Koster uputio pismo ministarstvu sporta i omladine ove zemlje u kome je zahtevao da se „zabrani reprezentaciji Izraela da se takmiči na Baliju“ zbog konflikta ove zemlje sa Palestinom. Isto pismo guverner Balija poslao je i na adresu Fudbalskog saveza Indonezije.

U komentari na ove vesti, FS Indionezije naveo je da je upoznat sa situacijom te da bi sve ovo moglo da dovede do toga da FIFA odloži žreb. Što se na kraju i dogodilo.

„Za FIFA je ovaj stav isto što i odbijanje da lokalne vlasti da da garancije za održavanje turnira“, naveli su tada iz saveza.

Početkom marta u Džakarti su održani protesti na kojima su okupljeni nosili zasave Indonezije i Palestine i zahtevali da Izraelu ne bude dozvoljeno učešće na Svetskom prvenstvu.

Većinsko stanovništvo Indonezije čine muslimani i većina njih praktikuje modifikovanu verziju islamske vere, ali je poslednjih godina Indonezija suočena sa religioznim konzervatizmom koji ima jak uticaj i na vlast.

Ukoliko FIFA odluči da oduzme domaćinstvo Svetskog prvenstva Indoneziji zbog ove situacije, u Savezu se brinu da bi to dovelo do izloacije i marginalizacije indonežanskog fudbala na svetskoj mapi.

Izrael je jedna od pet evropskih reprezentacija koja se kvalifikovala za Mundijalito i ovo će joj biti prvi nastup na svetskoj fudbalskoj smotri za igrače do 20 godina.