Žene prvi put sude na SP u Kataru, Vinčić jedini iz regiona

FIFA World Cup 19. maj 202217:47 > 18:18 1 komentar
Ženski sudija Stefani Frapart žena sudija
REUTERS/Phil Noble

Žene sudije prvi put u istoriji deliće pravdu na ovogodišnjem Svetskom prvenstvu za muškarce u Kataru.

Povezane vesti

Francuskinja Stefani Frapart, Salima Mukansanga iz Ruande i Jošimi Jamašita iz Japana izabrani su da vode utakmice u Kataru. Na spisku su i tri pomoćne sudije.

Za ovogodišnje Svetsko prvenstvo ukupno je izabrano 36 glavnih sudija, 69 pomoćnih arbitara i 24 službena lica kao video asistenti.

Iz regiona mečeve će suditi samo Slovenac Slavko Vinčić, zajedno sa pomoćnicima Tomažom Klančnikom i Andražom Kovačičem.

Predsednik sudijskog komiteta FIFA i nekad proslavljeni italijanski arbitar Pjerluiđi Kolina prokomentarisao je istorijski trenutak kad su u pitanju žene sudije.

„Ovim je završen dug proces započet pre nekoliko godina angažovanjem ženskih sudija na juniorskim i seniorskim turnirima FIFA. Na ovaj način jasno ističemo da je za nas važan kvalitet, a ne pol. Nadam se da se u budućnosti delegiranje ženskih sudija za važna muška takmičenja neće doživljavati kao nešto senzacionalno, već kao nešto normalno.“

Svetsko prvenstvo u Kataru počinje 21. novembra i traje do 18. decembra.

Spisak evropskih sudija na SP u Kataru

Pored Francuskinje Stefani Frapart čast evopskih sudija u Kataru braniće njen zemljak Klemen Turpan, Slavko Vinčić (Slovenija), Ištvan Kovač (Rumunja) Dani Makeli (Holandija), Šimon Marčinjak (Poljska), Antonio Mateu Lahoz (Španija), Majkl Oliver i Entoni Tejlor (Engleska), Danijele Orsato (Italija) i Danijel Zibert (Nemačka).

Sudija Stefani Frapart Referee Stephanie Frappart during the match Europa League - Round of 32 First Leg - Molde v TSG 1899 Hoffenheim
REUTERS/Pablo Morano