Fudbalerkama Škotske u istom meču treba i pobeda i poraz

ženska fudbalska reprezentacija Engleske, ženska fudbalska reprezentacij Škotske
Reuters/Lee Smith

Zanimljiv bi mogao da bude rasplet u Grpi 1 Divizije A Lige nacija za žene.

Povezano

Bilo je jasno već nakon žreba da bi do ovakvog raspleta moglo da dođe, ali malo ko je tada realno mogao da zamisli da će u grupi sa Holandijom, Belgijom i Škotskom šampionke Evrope, Engleskinje, imati dva poraza.

A o čemu se zapravo radi?

Prvo izdanje Lige nacija u ženskoj konkurenciji, sem što otvara vrata plasmanu na Evropsko prvenstvo 2025, ujedno je i turnir kroz koji se može doći do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine.

Engleska, Vesl, Škotska i Severna Irska u svim sportovima i na svim takmičenjima nastupaju kao zasebne reprezentacije. Sem u fudbalu žena na Olimpijskim igrama. Tu nastupaju kao selekcija Ujedinjenog kraljevstva. A do Igara mogu da dođu samo ako mesto na turniru izbori Engleska.

Cela ta kombinatorika reprezentaciju Škotske stavlja u suludu poziciju jer je ona najbolje rangirana od svih ovih reprezentacija.

Nakon četiri kola, situacija je takva da je prva u grupi Holadndija sa devet bodova, sledi Belgija sa sedam, pa Engleska sa šest i Škotska sa jednim bodo.

Sve je „zakuvano“ porazom Engleske u Belgiji u utorak i sada Škotska, ako želi da neke od njenih igračica zaigraju u Parizu, mora da navija da Engleska bude prva u grupi. A to onda znači da će se one kao selekcija Škotske preseliti u Diviziju B u sledećem izdanju Lige nacija.

Engleskoj su ostali mečevi sa Holandijom i Škotskom. Škotskoj sa Belgijom i Engleskom.

Ako bi uspele da pobede Belgiju, reprezentativke Škotske bi pobedom i nad Engleskom vervatno ostale u Diviziji A. Ali onda ne bi išle na Igre. Dakle, u istoj utakmici im treba i pobeda i poraz.

Naravno, ova računica pada u vodu ako u pretposlednjem kolu Engleska ne pobedi Holandiju.

U fudbalu žena, Olimpijske igre su izuzetno prestižno takmičenje na koje sve reprezentacije dolaze u najjačim sastavima, za razliku od muškog turnira na kome učestvuju U23 selekcije eventualno pojačane sa po nekoliko članova A reprezentacija.

Poslednji mečevi u ovogodišnjoj Ligi nacija igraju se 1. i 5. decembra.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare