Oblak samo za SK: Jugoslavija bi mogla na krov sveta

UEFA Nations League 12. jun 20228:35 > 8:57 6 komentara
Jan Oblak
SK

Veliki Jan Oblak pred čitaocima Sport kluba. Čuvar ponosa slovenačkog tima, broj „jedan“ na terenu i u svlačionici, sa zadovoljstvom je odgovarao na pitanja i zborio na srpskom, desetak minuta posle subotnjeg treninga podno Triglava.

Od izveštača iz Ljubljane

Očekivanje ponovnog susreta sa Srbijom, nakon beogradskog potopa (1:4), golman Atletika u svih 38 prošlosezonskih mečeva La lige, prekratio je otvorenom pričom o „orlovima“, legendarnom Piksiju, problemima unutar slovenačkog tima i potencijalu najpopularnijeg sporta na prostorima nekadašnje, velike Jugoslavije.

SK u Ljubljani

#related-news_1

„Srbija, koliko sam primetio, uvek igra superofanzivno, bez obzira ko je na terenu. Selektor je postavio jasan sistem i ne očekujem odstupanja ni u Ljubljani. Slovenija mora da bude mnogo bolja nego u Beogradu. Siguran sam da ćemo gledati istu Srbiju kao i u prvom meču – ofanzivno i defanzivno. Oba ugla daju odličnu sliku kvaliteta i snage našeg protivnika. Neće biti velikih promena u odnosu na beogradski meč“, istakao je Jan Oblak kvalitet „orlova“.

Uz konkretnu dopunu:

„Imam jasan stav – Srbiji je mesto u „A“ diviziji.“

Duel na Stožicama smestio je rivale u različite položaje. Sloveniji namenio ulogu davljenika, srpskom timu favorita i nadolazećeg tima budućnosti.

„Zavisiće rezultat i od nas, pogotovo od učinka i rasporeda na terenu. Svesni smo da jak protivnik, kakav je Srbija, traži mnogo više od beogradske partije Slovenije. Imamo jasan zadatak da negativnu sliku brzo i korigujemo.“

Oseća se u Ljubljani dah duela nekadašnjih članica velike i moćne Jugoslavije.

„Verovatno će na tribinama biti više ljudi, u odnosu na duel sa Švedskom. Ne znam da li zbog nas, ili Srbije… Logično da i kod navijača veće interesovanje budi jaka ekipa, kakav je naš naredni gost. Nismo u dobrom trenutku, moraćemo da na lepši našim, boljim partijama, probudimo gledaoce i nateramo da budu uz reprezentaciju. Samo dobar fudbal vraća navijače na tribine i lep ambijent u svlačionicu.“

Jan Oblak
Srđan Stevanović/Starsport

Potrudio se i selektor Srbije, Dragan Stojković, da izjavama na slovenačkom jeziku dodatno relaksira i neobičnim šarmom odslika unikatan ambijent ljubljanskog dvoboja. I uspeo! Vratio je brzo Jan Oblak lopticu u komšijsko dvorište.

„Piksi je legenda jugoslovenskog fudbala, svi to znamo. Dolaskom na klupu formirao je ekipu i odličnu atmosferu u timu. Srbija je uvek imala izvanredne fudbalere, iz top klubova, ali u poslednje vreme nije beležila značajnije uspehe. Sa Piksijem, grupa izgleda mnogo bolje i konkretnije. Očigledan je napredak u igri. „Orlovima“ želim sve najbolje na Mondijalu u Kataru, nama ostaje zadatak da u ljubljanskog susretu budemo mnogo bolji nego u beogradskom i nagradimo gledaoce dobrom utakmicom.“

Otuda je i logično pitanje u zaključku – da li bi Jugoslavija, sa Janom Oblakom, zapucala ka prvom mestu na predstojećem Mondijalu u Kataru.

„Ne znam da li bismo mogli na krov sveta. Pogledajte danas Srbiju, Hrvatsku, drugu ekipu sveta, takođe. Ubeđen sam, taj tim izgledao bi mnogo moćno! Jugoslavija, u to sam siguran, imala bi status kandidata za osvajanje prvog mesta na SP…“, uz smešak, dečački iskren, poručio je Jan Oblak, osam godina uzdanica Atletika, dva koraka udaljen od srebrnoj jubileja – 50 mečeva na golu reprezentacije Slovenije.

Veličina za divljenje…