Uvrede za Donarumu, rasizam za Kulibalija, a Vlahović?

Serie A 7. okt 202119:01 > 17. maj 2022 17:51 3 komentara
SRBIJA: Gordić, Eraković (86. Bjeković), Marković, Kamenović, Šehović (78. Daničić), Lukić (78. Ilić), Milosavljević (56. Stuparević), Topić, Gavrić, Tedić, Terzić. Selektor Zvonko Živković Donaruma
REUTERS/Marco Bertorello

Italijanski mediji oštro kritikuju navijače na San Siru, koji su u sredu veče zviždali i vređali bivšeg golmana Milana Đanluiđija Donarumu pre i tokom polufinalnog meča Lige nacija protiv Španije.

Italija je poražena od Španije (1:2), ali dan posle meča najviše se komentariše „doček“ koji je imao golman nacionalnog tima Azura.

Neće Điđi Donaruma po lepom pamtiti povratak u Milano. Bivšeg golmana Rosonera izviždala je publika na stadionu San Siro na kome je branio čitave karijere sve do prelaska u Pari Sen Žermen ovog leta.

Dan kasnije italijanski mediji osuđuju navijače, čak ih upoređuju sa onima koji su na rasnoj osnovi vređali fudbalera Napolija Kalidua Kulibalija u Firenci.

Mnogi navijači Milana na stadionu zviždali su svaki put kada bi Donaruma dodirnuo loptu, počevši od zagrevanja, pa tokom čitave utakmice. Selektor Italije Roberto Manćini izjavio je da je bio veoma razočaran reakcijom navijača.

Izveštač La Gazzetta dello Sport napisao je da bilo nemoguće čuti ime Donarume kad je spiker na stadionu najavio sastave timove. Na taj način poslata je loša slika u svet, smatra ovaj list.

Corriere dello Sport je otišao malo dalje, pa je zvižduke i uvrede namenjene Donarumi uporedio sa rasističkim povicima upućenim defanzivcu Napolitanaca Kaliduu Kulibaliju na meču protiv Fiorentine u Firenci.

Ovde postoji i treći deo priče o kome mediji u Italiji gotovo da nisu ni pisali. Reč je o uvredama koje je početkom septembra u Bergamu posle meča sa Atalantom doživeo reprezentativac Srbije Dušan Vlahović. Napadač Fiorentine postigao je tada dva pogotka i doneo pobedu svom timu, a navijači Atalante su ga izvređali nazivavši ga „srpskim ciganinom“.

Osuda u većini mediji je izostala…