Od kelnera iz Harlema do naslednika Al Kaponea

Wikimedia Commons

Ne, ovo nije priča o organizovanom kriminalu u Njujorku iz doba prohibicije. Mada, mnogi bi glavnog lika ove priče upravo smestili u takav milje. Ipak, ono što bi moglo da spoji njega sa upečatljivim likovima iz tog sveta su velika želja ali i nepogrešiv njuh za veliku zaradu.

Da razjasnomo nešto, kako ne bih glavnom junaku ove priče dao povod za neku sočnu tužbu zbog povrede časti i ugleda, jedina njegova dokazana veza sa legendarnim zloglasnim vođom čikaškog podzemlja 20-ih godina prošlog veka je ta da je kupio njegovu kuću u Majamiju. Stoga, na neki način jeste naslednik Al Kaponea. A što se tiče prvog dela naslova, tako i jeste počeo meteorski uspon jednog od najjačih, ako ne i najjačeg fudbalskog agenta, ne samo današnjice Karmina „Mina“ Rajole.

Rođen pre 52 godine u mestu Noćera Inferiore, udaljenom 20 kilometara od Napulja. Mestu koje, kao uostalom i čitavu Kampanju, drži jedna od najmoćnijih mafijaških organizacija Kamora. Na njegovu sreću, već sa godinu dana otac je njega i ostatak porodice odveo u Holandiju. Tačnije u Harlem. Tamo je Mino naučio prve fudbalske korake, ali nije se dugo zadržao na fudbalskom terenu. Takođe, tamo je stekao i prve radne navike, pošto je radio kao kelner u restoranu koji je otvorio njegov otac, a istovremeno je išao na studije prava.

Pokušao je da bude trener, ali brzo je shvatio da je njegovo mesto u administraciji. Sjedinivši svoju struku (pravo) i svoju veliku ljubav (fudbal) napravio je čvrstu podlogu za veliku profesionalnu karijeru. Zaposlio se u agenciji „Sports Promotions“ i postao je ono, po čemu je i danas nadaleko poznat, fudbalski agent. Već tada je pokazao talenat za ovaj poziv, a prvi veliki posao bio mu je kompletiranje čuvenog holandskog trija u Milanu. Marko van Basten i Rud Gulit došli su na San Siro 1987. Za njima nije pošao treći član velike trojke Frank Rajkard, nego je ostao u Amsterdamu. Ali posle velike svađe sa tadašnjim trenerom Johanom Krojfom napustio je Holandiju i otišao u lisabonski Sporting. Kako je kasno došao i nije bio registrovan, prosleđen je na pozajmicu u Saragosu. Jednostavno, jedan od najsvestranijih fudbalera tog vremena ispao je iz velikih tokova, ali je uspeo da se vrati zahvaljujući glavnom junaku ove priče.

Bob Thomas/Getty Images

Rajola je Rajkarda doveo u Milan 1988. i to je bio prvi, u nizu velikih poslova Italijana sa holandskim pasošem. Upravo je na toj vezi izgradio ime i u nju se uzdao na početku karijere. Holandske fudbalere dovodio je u Italiju, a posle Rajkarda sredio je transfere između ostalih Brajana Roja (Fođa), Marsijana Vinka (Đenova) i Denisa Bergkampa (Inter). Tada je shvatio da ima i dovoljno iskustva, kao i drugih talenata i da je izgradio već reputaciju da može u nemirne menadžerske vode sam da se otisne. Prvi samostalni transfer bio mu je odvođenje Pavela Nedveda iz praške Slavije u Lacio 1996.

Od tada, pa do danas, skoro punih četvrt veka Mino Rajola sređuje neke od najvećih transfera u tom periodu i postaje superagent. Sa velikim uspehom Rajola je dobio i neprijatelje i to veoma moćne. Gotovo nijedan fudbalski agent ne bi mogao da preživi da Barselona i Real neće da sarađuju sa njim, kao ni klubovi koje vodi Pep Gvardiola, jer po pravilu to su tri najkrupnije mete sa klijente koji imaju velika primanja, a Rajola je pun takvih. A takve klijente ne može da priušti mnogo klubova, a kada oduzmete ove tri stranke, onda je izbor još suženiji. Ali Rajola i dalje pliva i veoma se dobro snalazi, toliko dobro da je umeo par puta pošteno da povredi španske i evropske gigante i čak izađe kao veliki pobednik u tim sudarima.

Sa dve od pomenute tri strane, ušao je u sukob 2010. kada je oštro napao Gvardiolu jer nije pružio tretman njegovom najdražem klijentu, Zlatanu Ibrahimoviću kakav zaslužuje. Od tada Rajola ne prodaje igrače ni Barseloni, a ne posluje ni sa klubovima čiji je trener Gvardiola. Što se Reala tiče, Madriđani imaju principijelan stav, da ne žele da plaćaju masne provizije menadžerima. A Rajola uzima veoma masne provizije. Ipak, mnogo realnije gledište je to da je Real u sjajnim odnosima sa Rajolinim najvećim konkurentom Žoržom Mendešom, što kontroverznom Italijanu sa holandskim pasošem ne otvara vrata madridskog giganta.

Povezano

Međutim, Barselona i Real su veoma potcenili Rajolu. On ima nezgodan karakter, ume u medijima da daje zapaljive izjave, naročito usmerene protiv čelnika i trenera velikih klubova. Ali ne mogu mu se osporiti dve stvari. Klijente gotovo uvek ispoštuje i obezbeđuje im po pravilu odlične transfere, a klubovima retko daje „kvarljivu robu“ i retko kada se ispostavi da igrači koje dovede ne budu pojačanje, bar u prvom momentu. Klijenti su mu odani i spremni su da mu veruju, što često završava time da ga i poslušaju kada ih usmeri na neki klub po njegovoj želji, iako možda deluje na prvi pogled da oni imaju neke druge planove.

Upravo se prethodnog leta moglo videti koliko ume da bude tvrd protivnik, čak i za takve gigante kakvi su Barselona i Real. Barselona je žarko želela da pored Frenkija de Jonga u svoje redove dovede još jednog Ajaksovog bisera Matajsa de Lihta. U nekoliko navrata sam De Liht je izjavljivao da želi da igra samo u Barseloni, a i klubovi su se dogovorili oko obeštećenja. Delovalo je da je sve gotova stvar, ali… Igračev menadžer je Mino Rajola. Tu činjenicu Barselona je olako prenebregnula i mislila da, ako ima dogovor sa klubom i ako igrač želi da zaigra na Kamp Nou, nema nikakvu obavezu prema „omraženom“ posredniku. Međutim, Rajola je uspeo da ubedi De Lihta da mu je bolje da ode u Juventus i mladi štoper je to učinio. Rajola je dobio dobru proviziju, a Barselona je u svoj svojoj aroganciji ostala bez kapitalnog i toliko željenog pojačanja.

Sigurno je ovo tako prijalo Rajolinom, inače povelikom egu. Sa druge strane, čini se da je mnogo ozbiljniji izazov imao u Realu, koji je žarko želeo Pola Pogbu. Tačnije želeo ga je Zidan. Navodno su se Zidan i Pogba o svemu lepo dogovorili, šampion sveta iz Rusije od pre dve godine javno izjavljivao da nema ništa protiv da pređe u Real, ali… Florentino Peres nije želeo da u posao ugradi Rajolu i zbog toga nije bio mnogo oduševljen Pogbom i pre je hteo Eriksena. Sam Rajola nije insistirao na transferu, jer je video da neće od Reala on sam dobiti ono što želi. U Realu su se verovatno nadali da bi Pogba mogao sam da izdejstvuje transfer iz Mančester Junajteda, što im je polazilo za rukom kada su u pitanju Luka Modrić, Bejl, koji su vršili pritisak na klub, ali Pogba to nije učinio. Kao što to nije učinio ni godinu dana ranije kada ga je želela Barselona, ali ne i da posluje sa Rajolom. Francuski vezista, koga bije glas da je trula jabuka svlačionice, deluje kao neko ko bi lako mogao da ucenjuje klub u kojem jeste kako bi mu obezbedio transfer. Ali to nije bilo u Rajolinom interesu, a jedan od najvažnijih klijenata očigledno nije želeo da radi u korist štete svog agenta.

Alexander Hassenstein/Getty Images

Rajola je to poverenje svojih klijenata umeo da vrati i da zasluži. Na primer, Zlatanu Ibrahimoviću je omogućio pet vrhunskih transfera, sve zajedno vrednih 150 miliona evra, plus odlazak kao slobodnog igrača u Mančester Junajted, ali i u Milan sa 38 godina. Romelua Lukakua je doveo u Mančester Junajted za 85 miliona evra kao veliko pojačanje. Posle dve sezone bio je proglašen velikim razočarenjem, ali je uspeo Rajola da mu isposluje odlazak u Inter za 80 miliona evra. Dakle, samo pet miliona evra manje nego kada je dolazio, iako je tada sa sobom nosio znatno bolju statistiku. Sada Belgijanac igra kao preporođen.

Sebastian Widmann/Getty Images

Voleli ga il’ ne voleli, treba priznati da je Mino Rajola doktor ovog zanata. Toliki transferi Zlatana Ibrahimovića za više od 15 godina, sjajno izvlačenje novca za Lukakua, ili majstorsko odrađivanje transfera Pola Pogbe, u kojem je uzeo neverovatnih 25 miliona evra provizije, veliko je pitanje šta mu je od svega ovoga najveći posao. Ali ima ih još na svom kontu, a ima i još mnogo klijenata koji će mu tek donositi ogroman novac. Možda i na prvom mestu Erling Holand. Za mladog Norvežanina već je vladala jagma u januaru, ali ga je Rajola odveo u Borusiju iz Dortmunda. I nije pogrešio. Već sada je jasno da će, kada se završi pandemija koronavirusa i krene letnji prelazni rok, on biti možda i prva zvezda. Jedan od onih koji su stali u red je i Real Madrid. Nova prilika, za novi veliki duel Rajola vs Real. Ali Florentino Peres nije neko ko dva puta greši. Ako dovoljno jako bude želeo da vidi Norvežanina u belom dresu, zna da će ovog puta morati da pozove Rajolu. I da ga bogato namiri. Jer istorija je pokazala, da ovaj oniži u visini, poveći u širini, prepredeni Italijan sa holandskim pasošem, uvek dobije ono što želi. Kao i oni koji ga ispoštuju.