Neslavan kraj potencijalno velike karijere – Pol Pogba

Serie A 29. feb 202417:22 0 komentara
Pol Pogba
Valerio Pennicino/Getty Images

Pol Pogba je danas i zvanično dobio kaznu od četiri godine van fudbala zbog dopingovanja i to bi mogao da znači i kraj njegove karijere.

Mogao je biti jedan od najboljih veznih fudbalera na svetu u 21. veku, ali je njegov sunovrat obeležen povredama i neozbiljnim ponašanjem osakatili fudbalski put momka rođenog u Lanji sur Marneu.

Sud za sportsku arbitražu je danas doneo odluku o Pogbinoj suspenziji, Francuz je najavio da će se žaliti, ali koliko će to uroditi plodom, teško je reći. Kako god bilo, suspenzija ne bi bila potpuno ukinuta čak i da Pogba dokaže da je nenamerno uzeo nedozvoljene supstance, već bi kaznu samo smanjila, ali bivši igrač Mančester junajteda ima sada već 30 godina i nije odigrao utakmicu još od septembra, a za igrača koji je ušao u četvrtu deceniju sa tolikim istorijatom povreda bi svaka duža pauza mogla da znači i kraj karijere.

Pročitajte još:

Pošto je Pogba i zvanično kažnjen, sada je Juventus na potezu. Navodno će italijanski tim u narednim danima raskinuti ugovor sa nekadašnjim reprezentativcem Francuske i tako će Pogba ostati bez kluba. U torinskom klubu ima platu od 130.000 funti nedeljno.

Kada se čitava karijera Pola Pogbe pogleda, bila je pun uspona i padova. Bio je odbačen iz Mančester junajteda i besplatno prešao u Juventus kao momak od koga se malo šta očekivalo. Usledio je njegov enormni napredak i 2013. godine je osvojio nagradu „Zlatni dečko“, bio je viđen kao naslednik Zinedina Zidana u Francuskoj. Igrao je najbolji fudbal u karijeri, pa se Mančester junajted pokajao i vratio ga za rekordan transfer u iznosu od 105 miliona evra. Kod Žozea Murinja se nije snašao, a čak je kasnije objavio i da je bio u depresiji tokom 2018. godine, te je posle Svetskog prvenstva u Rusiji, gde se sa reprezentacijom Francuske okitio zlatom, stagnirao.

Pol Pogba
Matthias Hangst/Getty Images

Posle godina mučenja sa povredama i manjkom vremena provedenog na terenu je Pogba 2022. odlučio da „oživi“ karijeru i vrati se u Juventus. Povrede su ga ponovo pratile, ali je usledio i skandal sa njegovim bratom, Matijasom. Dobijao je ucene i pretnje od nekolicine njegovih priajtelja i brata da im plati 13 miliona evra. U tom periodu je Pogba želeo čak i da napusti fudbal zbog prevelikog pritiska.

Baš kada su problemi privatne prirode rešeni, došlo je do nove povrede iz koje je Pogba izašao u avgustu prošle godine. Na teren se vratio protiv Bolonje 27. avgusta, a ponovo se povredio već u sledećem kolu protiv Empolija i to je bila poslednja utakmica za Pogbu ove sezone (možda i u karijeri).

Pogba je često „nervirao“ sve zaljubljenike u fudbal baš iz razloga što svoj pun potencijal koji je posedovao nikada na pravi način nije iskazao. Igrao je kad mu se igralo, ponašao se kao profesionalni fudbaler kada mu je „dunulo“, a opet je bio jedan od najboljih veznih igrača sveta, uprkos nonšalantnom ophođenju prema fudbalu. Bravure koje je pokazivao na terenu, pogotovo u prvom mandatu u Juventusu su bile zadivljujuće. Deluje kao da su ga slava i glamur „udarili u glavu“ i da je od povratka u Crvene đavole potpuno izgubio dozu profesionalizma koju je ranije imao. Odatle se i „potkrala“ nedozvoljena supstanca, bar tako Pogba kaže…

Francuz će se žaliti na odluku Suda, ali je sve izvesnije da je veliki talenat koji je imao, ipak bačen u vetar, bez obzira na osvojeno Svetsko prvenstvo, četiri titule Serije A, Ligu Evrope, dva Kupa Italije… Koliki je talenat i potencijal posedovao Pogba, morao je da postigne mnogo više nego što je postigao u karijeri…

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!