Slaviša Kokeza – od Brodarca do predsednika FSS

Fudbal 28. feb 202112:24 9 komentara
Fudbalski savez Srbije

Privođenje Slaviše Kokeze, prvog čoveka srpskog fudbala, iako prema informacijama medija nema veze sa sportom, glavna je tema poslednjeg februarskog dana.

Aktuelni predsednik upravlja Fudbalskim savezom Srbije od 20. maja 2016. godine. U kancelariji na beogradskim Terazijama 35 nasledio je Tomislava Karadžića, jedinstvenom podrškom skupštinskih delegata.

Iako je dobio četvorogodišnji mandat, oročen do maja 2020, posle vanrednih izbora u martu 2019. odlukom Skupštine FSS nagrađen je novim poverenjem i podrškom da do 2023. predvodi srpski fudbal. Izborni proces, međutim, osporili su predstavnici Sindikata profesionalnih fudbalera “Nezavisnost”, uz upozorenje da su nelegitimni i raspisani od neodgovarajućeg tela. Tokom mandata inkorporiran je u Komisiju nacionalnih fudbalskih federacija UEFA. Suštinski, Kokezin mandat na čelu Fudbalskog saveza Srbije, tokom pet godina, nijednom nije bio pod znakom pitanja.

Povezane vesti

Prethodno je kraći period bio član Upravnog odbora Crvene zvezde i jedno vreme predvodio nižerazredni Brodarac.

Šira fudbalska javnost saznala je za Slavišu Kokezu tek krajem 2012. godine, pošto je bio uključen u rad UO Crvene zvezde. Povratkom Dragana Džajića u klub, decembra iste godine, konstituisano je najodgovornije telo, u kojem se našlo 15 članova. Kako je vreme prolazilo, Kokezina uloga postajala je značajnija, pa je dobio i mesto potpredsednika crveno-belih. Napokon, u avgustu 2015. dostavio je pisanu ostavku na članstvo u upravi.

Razlog – sukobi unutar kluba i pritisak navijača.

“Zašto podnosim ostavku? Zato što drugi traže? Zato što sever, ili njegov deo to hoće? Ili, zato što je to dobro organizovano sa nekim drugim članovima Upravnog odbora, kako bi se dočepali fotelja, ili, da budem precizan, jer tako misle da mogu dodatno da zarađuju na grbači Zvezde?

Podnosim ostavku, jer volim Zvezdu, u njoj sam bio isključivo iz ljubavi, a znam da iskreni zvezdaši tu našu strast i te kako razumeju. Živeo sam za Zvezdu, a ne od Zvezde, ali mi je jasno da deo severne tribine ne poštuje one koji Zvezdi daju, već samo one koji od Zvezde uzimaju, i za sebe i za svoje prijatelje, i članove porodica”, objasnio je Kokeza avgusta 2015. u pismu dostavljenom medijima.

Već tada se šuškalo da mu je spremljena fotelja na Terazijama 35.

Angažovanje Slaviše Kokeze u fudbalu, pre ere u Crvenoj zvezdi, vezivalo se isključivo za Brodarac i to na prijateljskoj liniji. Sa grupom drugara predvodio je maleni klub sa Novog Beograda u nižem rangu, na teritoriji Fudbalskog saveza Beograda. U međuvremenu, Brodarac je izrastao u klub sa jednom od najboljih škola i nekoliko filijala unutar Fudbalskog saveza Srbije. Trenutno se nalazi na prvom mestu Srpske lige „Beograd“.

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare