Srba 100.000, Hrvata dva miliona!? Ne ide…

Fudbal 2. feb 20248:30 11 komentara
Navijači Srbije i Hrvatske
Guliver image

U reci svakojakih brojki, ovih dana, poslednje su promakle skoro neopaženo – hrvatski savez ponosno je obznanio da se dva miliona navijača našlo u bubnju za ulaznice reprezentacije na predstojećem Prvenstvu Evrope u Nemačkoj!

„Rekordan interes hrvatskih navijača: zatraženo je više od dva miliona ulaznica za utakmice „vatrenih“ na EURO 2024“, objavio je HNS u sredu veče.

Povezano

Dan ranije, u razgovoru za zvaničan sajt, generalni sekretar FSS Jovan Šurbatović potvrdio je da i za utakmice Srbije nije malo interesovanje – približno, tri meča grupne faze propratilo je oko 100.000 prijava.

„Za navijače naše reprezentacije, kao i za sve ostale, UEFA je opredelila po 10.000 ulaznica za svaku utakmicu, ukupno 30.000. Prodaja se obavljala preko UEFA portala, uz neizbežnu lutriju, jer je za svaki meč Srbije stiglo oko 30.000 prijava“, zvanično je saopštio FSS.

Na prvi pogled čudan podatak – Srba 100.000, a Hrvata dva miliona u bubnju za mečeve grupne faze – zatražio je i dodatno objašnjenje. Ako je uopšte i moguće, pod uslovom da obe strane igraju fer-plej, bez želje za friziranjem podataka.

„Utakmice reprezentacije Hrvatske među pet su natraženijih u grupnoj fazi EP“, saopšteno je Sport klubu iz evropske kuće fudbala.

Logično, uz euforiju posle serije uspeha ekipe, zaključno sa trećim mondijalskim mestom 2022, potom i veliku dijasporu, Hrvatska se izdvojila kao jedna od najpopularnijih selekcija na Starom kontinentu. Osetilo se i u Kataru da navijači, u velikoj meri, podržavaju generaciju selektora Zlatka Dalića.

U Srbiji, pogotovo posle kvalifikacija za kontinentalni šampiona, nema ni približno zapaljivog talasa. Zato je i podatak da će tek svaki treći navijač dobiti ulaznicu za utakmice grupne faze iznenađujuće dobar.

Januarski „bubanj“, kako se čuje na licu mesta, nije bio srećan po navijače u Srbiji. Većina se žali da je ostala kratkih rukava, bez ulaznica. Ostali su dobili po jednu, retki srećnici dve ulaznice… Očigledno da je dijaspora mnogo bolje prošla u prvom izvlačenju.

Prosta matematika, ipak, nikako ne uspeva da objasni razliku od neverovatnih 1,9 miliona plus navijača u korist Hrvatske ispred Srbije.

Poslednje procenjen broj stanovnika u Srbiji, za 2022. godinu, iznosio je 6.664.449.

Zvanične podatke o broju Srba van matice nemoguće je pronaći. Prema poslednjim, slobodnim procenama, oko milion Srba živi u državama Starog kontinenta, 1,7 miliona na teritorijama nekadašnje SFRJ. Egzaktnih podataka o broju ljudi srpskog porekla u Nemačkoj, domaćinu predstojećeg EP, skoro da nema…

Hrvatska, prema popisu iz 2021. godine, ima 3.871.833 stanovnika. Oko 40 odsto manje od Srbije.

Hrvatska dijaspora broji oko 3,2 miliona ljudi. Od toga, oko 860.000 živi na Starom kontinentu, prema zvaničnim podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Procenjeno je i oko 700.000 u državama nastalim raspadom velike Jugoslavije.

„Prema poslednjim potpunim podacima s kraja 2021. u grupu najbrojnijih useljenika u Nemačkoj pripadaju i državljani Hrvatske kojih je prema tim podacima 422.000 i po brojnosti se nalaze na sedmom mestu iza državljana Turske, Poljske, Rumunjske, Sirije, Italije i Grčke“, objavili su hrvatski mediji tokom prošle godine.

Konačno – i da je hrvatski fudbal u tolikom usponu, istovremeno ispred reprezentativnog u Srbiji što ima neospornu težinu, jednostavan matematički promer dovodi u pitanje ogromnu disproporciju interesovanja navijača za predstojeće EP.

Koeficijent, nastao jednostavnim sabiranjem broja stanovnika države i nacionalno orijantisanih žitelja van matice, podeljen sa brojem zahteva za ulaznice, rezultirao je teško shvatljivom disproporcijom 1:34.

Praktično prevedeno, na dve zahtevane ulaznice Srbije „odgovorilo“ je 68 pristalica Hrvatske, na tri čak 102!

Ne ide…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare