A, šta bi bilo da u finalu nije igrala Zvezda

Zvezda
Starsport/Peđa Milosavljević

Fudbalski savez Srbije odrekao se najmasovnijeg takmičenja u domaćem sistemu. Da nije bilo državne himne, pred početak meča, duel Crvene zvezde i Čukaričkog ne bi se razlikovao od prethodna tri prvenstvena u sezoni na zalasku.

Složili su se sa Banovog brda da šampion preuzme teret domaćinstva.

Kup finale

Organizacija utakmice, protokol, akreditacije i ostali aranžmani našli su se u zoni odgovornosti Crvene zvezde. Ranije nije bilo tako i otuda logično pitanje – zbog čega presedan od 25. maja.

Srpska kuća fudbala predvidela je prošlog leta izmene oko finalne utakmice i za razliku od ranijih sezona definisala da domaćin završne utakmice preuzima sve obaveze i prava u vezi sa organizacijom, prijavljuje odigravanje meča nadležnim državnim organima, preduzima „u svoje ime za svoj račun“ mere propisane zakonima „koje uređuju sprečavanje nasilja i nedoličnog ponašanja na sportskim priredbama“.

Uz jasnu dopunu:

„Klub domaćin dužan je da preduzme radnje u organizaciji utakmice i stamtra se formalnim organizatorom.“

Zvezda je maksimalno iskoristila „slovo zakona“. Pre meča intonirana je klupska himna, pojedini predstavnici FSS, iz prikrajka, posmatrali su godinama, iz finalnih susreta, njima dobro poznate radnje. Na finalni meč najmasovnijeg takmičenja gledaoce je podsetila tek himna Srbije. Sve ostalo bilo je u crveno-belom tonu.

Kup je najspecifičnije takmičenje u sistemu FSS. Pod kapom srpske kuće fudbala organizuje se na desetine takmičenja, od superligaškog do najnižeg nivoa. Posebnim odlukama, savez je ranije brigu o svakom pojedinačno derogirao udruženju klubova, regionalnim i organizacijama nižeg nivoa. O Kupu Srbije i dalje brine FSS, organizacija utakmica u opusu je klubova domaćina.

Uz sve draži, takmičenje u kojem svako ima šansu da se nametne, bez obzira na rang, pruža i „malima“ priliku da se probiju u društvo najboljih, čak i Evropu. Poslednjih godina slična praksa, nažalost, odumire, krupne ribe gutaju sitnije mnogo ranije. Zvezda je očekivano – bez minusa – organizovala finalnu utakmicu. Izuzev najvećih, klubova superligaškog ranga, iz reda platežno najmoćnijih, niko ne bi imao potencijal da odgovori zahtevima organizacije meča za trofej.

Društvo prvoligaša, ili srpskoligaša, da ne pominjemo…

Komentari (0)

Vidi sve komentare