Karađorđe iz Topole slavi veliki jubilej

Nebojša Stanković

Ovih dana klub sa Oplenca će obeležiti vek postojanja. Generacije su prolazile, ali je klub uvek bio tu, da omladini ponudi pravilan razvoj i usmeri na pravi put.

Stranice stogodišnje istorije kluba počele su da se ispisuju 16. novembra 1919. godine, na dan rođenja Đorđa Petrovića, vođe Prvog srpskog ustanka, kada je osnovan Sportski loptački klub “Karađorđe” Topola. Osnovali su ga trgovci, zanatlije, činovnici, učitelji, studenti, đaci, ratari..

Od svog osnivanja 1919, pa sve do 1933 godine, fudbaleri Karađorđa nisu doživeli poraz kod kuće. Te godine u Topolu je stigao Moravac iz Beograda, a gosti su slavili rezultatom 3:2.

„Slavimo redak jubilej koji je vredan pažnje posebno u ovom našem regionu“, jasan je direktor kluba Ivan Pantić.

„Mali broj klubova je stigao do kvote 100 godina postojanja da je uspeo da se održi u teškim vremenima. Mi se ponosimo ovim jubilejom i to iz više razloga, jer smo među starijim klubovima u Srbiji, uspeli smo da održimo kontinuitet igara i ne zapadnemo u velike krize koje bi dovele do gašenja. Znamo kroz kakvo je vreme prošla naša zemlja. Velika je čast i za nas koji smo sada u klubu da obeležimo ovaj veliki jubilej. Učinićemo sve da poboljšamo infrstrukturu, da našim mlađim selekcijama omogućimo bolje uslove za trening, da imaju kvalitetan rad, i to je u ovom trenutku naš prioritet“.

U sklopu proslave FK Karađorđe je organizovao i humanitarnu utakmicu za pomoć šesnaestogodišnjoj Milici Novaković. Utakmicu će igrati sadašnji igrači FK Karađorđa, protiv nekadašnjih igrača ovog kluba, koji sada igraju u inostranstvu, na čelu sa Igorom Duljajem. Ova utakmica će se igrati u sali OŠ Karađorđe u Topoli 23. decembra sa početkom u 19 sati. Cena učaznice je 200 dinara za odrasle i 100 dinara za decu.

FK Karadjordje će Svečanom akademijom u ponedeljak 23. decembra, u sali Centra za kulturu u Topoli, sa početkom u 17 časova obeležiti ovaj jubilej.

Povodom 100 godina postojanja iz štampe je izašla i Monografija FK Karađorđe, autora Mihajla Đurovca.