Preminuo Miodrag Mališa Petrović

crvenazvezdafk.com

Miodrag Mališa Petrović, legendarni golman Crvene zvezde koji je bio deo tima koji je 1946. godine osvojio prvu titulu nacionalnog prvaka, preminuo je u 94. godini, saopšteno je na sajtu crveno-belih.

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci, gde je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu. U Beograd je došao kao izbeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarem Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije. U tom klubu je igrao sve do novembra 1944, kada je pristupio „USAOS“. Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je u osnivačkoj Skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član. Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA.

Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje. Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić posle osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživeo je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine. Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine. Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova, gde je proveo ceo radni vek. Ostao je u fudbalu i bio je trener mnogih manjih beogradskih klubova , predvodio je u vipše navrata Žarkovo, Železnik, Polet, Jedinstvo iz Zemuna, BSK Batajnicu, Dobanovce, Surčin. Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsednik Udruženja trenera pri SOFK Beogarada i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio član Disciplinske komisije FS Jugoslavije. Nosilac je zlatne i srebrene plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

“Miodrag Mališa Petrović je 75 godina bio uz Crvenu zvezdu, tih, odmeren čovek i pravdoljubiv. Zato je pre pet godina i pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine. Javno se borio, sa pravnim timom kluba dokazivao tvrdnje i pre osam meseci poručio:

E, sada sam potpuno srećan. Pravda uvek pobedi…

Za Mališu je Zvezda bila emocija, Rajko Mitić prijatelj kakav se stiče jednom u životu. Bio je i predsednik Udruženja veterana ‘Rajko Mitić – Stjepan Bobek’ od 2007

Ispraćaj za kremaciju Miodraga Mališe Petrovića biće obavljen u najužem krugu porodice, dok će komemoracija biti obavljena kad se vanredno stanje bude završilo. FK Crvena zvezda će vas blagovremeno obavestiti o datumu.

FK Crvena zvezda porodici i prijateljima našeg Mališe izražava poruke najiskrenijeg saučešća“, navodi se na sajtu Zvezde.