Bukti rat u FSS: Tončev protiv Šurbatovića

Srbija - Super liga 24. avg 202110:15 > 13:01 12 komentara
Skupština FSS
FSS

U Fudbalskom savezu Srbije, pred početak septembarskog kvalifikacionog ciklusa i zvaničnog raspisivanja izbora, bukti nekoliko otvorenih sukoba. Najintezivniji i najvidljiviji vodi se između Jovana Šurbatovića i Novice Tončeva.

Generalni sekretar i prvi čovek istočnog regiona, nije tajna, odavno su na različitim talasnim dužinama. Kako je vreme odmicalo sukob je dobijao ozbiljnije dimenzije i postao sve otvoreniji. Nešto nalik kulminaciji moglo je da se vidi prošlog četvrtka.

Povezano

#related-news_1

Na poslednjoj sednici Izvršnog odbora FSS, kako saznajemo, bilo je izuzetno vruće. Zasedanje u Staroj Pazovi trajalo je neobično dugo – skoro četiri sata. Svega je moglo da se čuje, uz serijal teških reči, u najavi izborne trke. Komisija za pravna pitanja korigovala je stavku o angažovanju političara tokom izbornog procesa. U fudbalskim krugovima uveliko se spekuliše da su dan kasnije „zaraćene strane“ imale još jedan, telefonski, duel, posle utakmice u Lučanima, između Mladosti i Radnika (0:2).

Na liniji Šurbatović-Tončev zaiskrilo je još u smiraj prošle sezone. Izvesne promene u Sudijskoj komisiji FSS i promocija Bojana Stojanovića, u člana reformisanog tela, prvi čovek fudbalskog istoka i član najužeg rukovodstva srpske kuće fudbala doživeo je kao šamar, upućen lično njemu.

Logično, Tončev i Stojanović godinama su vodili žestoku borbu u Nišu u istočnom regionu i imenovanje bivšeg sudije, skromne karijere, zagrejalo je ionako napet ambijent na beogradskim Terazijama. Zbog „mira u kući“, istovremeno i žestoke, neočekivano zapaljive, reakcije Tončeva seniora, Stojanović je brzo morao i da napusti komisiju.

Ništa potom nije bilo isto.

Kapilarna mreža otvorenih sukoba bivala je sve šira. Nacrt Statuta FSS i stavka o zabrani angažovanja političara, čak i u izbornim radnjama, uslovili su još jedan „rat na javnoj sceni“. Sednica Odbora za hitna pitanja, sredinom jula, obilovala je takođe žučnom raspravom. Tončev je čak imao ideju i da pokrene inicijativu o smeni Šurbatovića, ali svestan da posle tog zahteva nema nazad predlog nije javno obelodanio.

Do kada – i to je teško proceniti…

Koga briga za zakon

Poslednjih meseci fudbalska Srbija sluša ispazne priče o navodnoj statutarnoj zabrani političarima i stranačkim funkcionerima da se angažuju u klubovima i savezima, iako Zakon o sportu u članu 33, stav tri jasno zabranjuje takvu mogućnost. Otuda i iluzornost statutarnog okvira – zakonska rešenja imaju obaveznost.

U slučaju Novice Tončeva, ipak, nije tako. Kao stranački i državni funkcioner ne bi smeo da bude član Odbora za hitna pitanja FSS i upravlja istočnim regionom…

Vrhovni autoritet na Terazijama i dalje je Dragan Stojković Piksi. Selektor čvrsto drži dizgine vlasti i svi bi, u ovom trenutku, u njegovo „kolo“. Snaga selektorovog imena umanjila je dobrim delom i visinu plamena u vatri sukoba između generalnog sekretara i prvog čoveka fudbalskog istoka.

Povratkom u Srbiju, sredinom avgusta, Piksi je intezivirao sastanke sa vodećim ljudima unutar pojedinih sektora srpske kuće fudbala i izrazio zadovoljstvo efektima tihih reformi, sprovedenim u letnjim danima. Do nastavka kvalifikacija, čiji ishod bi mogao u dobroj meri da odredi reljef morfologiju buduće fudbalske vlasti.

Izbori su na pragu…

Komentari (12)

Vidi sve komentare