Demonstracija Partizanove nemoći u 3 čina

Starsport/Peđa Milosavljević

Partizan nije izdržao – u 173. večitoj priči srpskog fudbala, dugoj 111 minuta, crno-beli su položili oružje. Do ulaska u sudijski produžetak sve su imali na svojoj strani, dugo čekanu pobedu najbitnije. Nisu izdržali! Simbolično demonstrirajući sopstvenu nemoć u kratkoj drami od tri čina.

Naširoko se jutro posle utakmice na stadionu „Rajko Mitić“, debatovalo o odlukama sudije Pavla Ilića.

Vruće derbi priče

Ključan detalj, potencijalni prekršaj nad Svetozarom Markovićem uoči izjednačujućeg gola Šerifa Endiaja, za kragujevačkog arbitra i prvog mu VAR saradnika Novaka Simovića, ocenjen je čistom situacijom, nedovoljnom za reakciju iz Stare Pazove.

Sudijski tim formirao je na terenu jasnu i za dobro upućene očekivanu odluku. Kasniji lakmus papir još jedne složene dijagnoze Partizanove opšte nemoći na svim poljima.

„Sramotni sudija Pavle Ilić je već drugi put zaredom, na sebi svojstven, perfidan i pogan način pokrao fudbalski klub Partizan i uništio 173. večiti derbi. Čovek koji očito nema zrna stida, niti elementarnog sudijskog znanja potrudio se da izmasakrira naš klub i igrače, koji su se muški borili protiv rivala, ali i glavnog arbitra, kao 12. igrača na drugoj strani terena. Posle još jedne utakmice u kojoj nas je isti sudija teško oštetio i onemogućio da pobedimo meč u kome smo u većem delu bili bolji tim i imali vođstvo. Iz tog razloga, fudbalski klub Partizan će u narednim danima odlučiti da li će uopšte igrati kup utakmicu sa Crvenom zvezdom jer ne želimo da nas ponovo neki sudijski diletant Pavle Ilić i njemu slični, koje Sudijska organizacija šalje po zadatku, potcenjuju i odlučuju o konačnom rezultatu“, saopštio je Partizan u dopunjenoj verziji nepunih pola sata po okončanju meča na stadionu „Rajko Mitić“.

Legitimno je da se Partizanova struka ne bavi ocenama suđenja, što nije ni u opisu nijednog stručnog štaba na svetu. Ipak…

„Suđenje, suđenje… Samo o tome pitate, preterujete. Baš me briga za suđenje, izgubio sam derbi i to je tako. Moraš da pružiš ruku boljem!”

SKENER FUDBALERA CRVENE ZVEZDE

SKENER FUDBALERA PARTIZANA

Baš ove reči upotrebio je Albert Nađ pola sata kasnije razgovarajući sa novinarima u medija centru stadiona „Rajko Mitić“. Novinari preteruju pitanjem – posle klupskih optužbi na račun sudije „diletanta“, bez „zrna stida“ i „elementarnog znanja“. Ne ide…

Verbalno su, u međuvremenu, ka novopečenom internacionalcu, očigledno nedoraslom najvećoj utakmici fudbalske Srbije, zapucali Birbas Natho i Ivica Kralj. Teškim rečima, posle kojih nema dalje…

Čin drugi.

Partizan je izgubio težinu u domaćem fudbalskom sistemu i oko toga nema zbora. Videlo se to nebrojeno puta i ovog proleća, nekadašnji arhitekta pomirio se sa ulogom pukog posmatrača dešavanja na superligaškim terenima i oko njih…

Potvrda nemoći stigla je i u četvrtak popodne – ponovnim delegiranjem Pavla Ilića za drugu uzastopnu utakmicu sa Crvenom zvezdom. I ni tu ništa ne bi bilo sporno, da u izveštajima sa prethodne utakmice nije konstatovana greška Pavla Ilića na štetu Partizana. Pogrešio je mlađani internacionalac kod isključenja prvotimca crno-belih, nešto više od 20 minuta uoči kraja 172. derbi priče. Crno-beli se tada nisu oglašavali, jedino je sportski direktor Ivica Kralj, oprezno i između redova, po sistemu „svima će biti jasno“, elaborirao priču o suđenju simpatičnog Šumadinca.

Pavle Ilić
Starsport/Peđa Milosavljević

Nije to bilo dovoljno, zaokupljeno ozbiljnim problemima, rukovodstvo Partizana na čelu sa najodgovornijima, direktorom Milošem Vazurom i predsednikom Miloradom Vučelićem, mudro je zaćutalo. Nemoćno da bilo šta promeni i dopre do i jednog validnog centra moći, dobilo je još jednu konkretnu potvrdu sopstvene marginalizacije unutar domaćeg tržišta.

Čin treći.

Partizan kao klub pao i uoči utakmice – izostankom valjanih saveta šefu stručnog štaba, Igoru Duljaju, kako da reaguje u kriznoj situaciji, kakva je bila i najava subotnje utakmice na stadionu „Rajko Mitić“.

Nespretno i nesvesnom najavom da će tokom meča biti u komunikaciji sa saradnicima na klupi, šef struke crno-belih ušao je u polje potencijalne sankcije.

Marko Jovanović
Starsport/Srđan Stevanović

„Suspendovani trener utakmicu može posmatrati samo sa tribina, a tokom iste ne sme komunicirati sa članovima stručnog štaba svog tima i igračima. Kršenje ove odredbe podleže kazni u skladu sa Disciplinskim pravilnikom FSS”, dužni su bili predstavnici klupske administracije, pod ingerencijama direktora i generalnog sekretara da upoznaju šefa struke na potencijalne konsekvence vođenja utakmice u komunikaciji sa saradnicima.

ENGLESKI FUDBAL U SRCU ŠUMADIJE

TSC SLAVIO NA LAZETIĆEVOM JUBILEJU

Bubica u uhu Marka Jovanovića nije prošla neopaženo. Da li će zbog toga i biti sankcija za Igora Duljaja, u ovom trenutku, nije ni bitno. Suštinski, šef stručnog štaba nema ni “gram” krivice u konkretnom slučaju, nije dužan da se bavi propisima, niti propozicijama. Adresa je Humska 1, jedna od kancelarija na prvom spratu stadiona…

Posle svega, u konačnoj dijagnozi Partizanovih akutnih problema, najmanje minusa izbrojano je na terenu i oko njega. A, baš u tim sitnicama očitava se i ozbiljnost kluba, kadrog da se bori za šampionski naslov i trofeje.

Partizan to, u ovom trenutku, očigledno nije!

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare