Derbi bojkot: Grobari (verovatno) sada, Delije pre 12 godina

Derbi
Starsport/Peđa Milosavljević

Ukoliko Grobari ostanu dosledni u protestu protiv uprave, južna tribina Partizanovog stadiona biće prazna u 171. večitom derbiju. Ima, međutim, indicija da bi moglo da dođe do promene odluke najvatrenijih navijača crno-belih oko pojavljivanja na stadionu, ali konsenzus grupa još nije postignut.

Ako se dogodi da Grobari ne uđu na južnu tribinu, ne bi bilo prvi put da navijači bojkotuju večiti derbi. Imali su simpatizeri crno-belih odluke da ne podrže tim 15. oktobra 2005. na Marakani i 5. maja 2007. kod kuće (oba derbija njihov tim izgubio), dok Crvena zvezda nije imala podršku Delija u Humskoj 23. aprila 2011, razlog je bio što se meč igrao na Veliku subotu.

Povezano

Bio je to jako bitan derbi kad se Delije nisu pojavile, šest kola pre kraja šampionata Partizan i Zvezda bodovno izjednačeni ušli su u duel za pehar. Crno-beli su slavili golom Prinsa Tejga sa 1:0 i napravili ključni korak ka četvrtoj tituli u nizu.

Zahtevali su iz Crvene zvezde da se utakmice ne igraju dan uoči Vaskrsa, ali FSS nije želeo da menja kalendar takmičenja i derbi je ostao u prvobitno utvrđenom terminu.

Delije su godinama bojkotovale utakmice na Veliku subotu, ali mečevi nisu bili bitni kao derbi iz 2011.

„Znamo koliko je utakmica važna sama po sebi, a ove godine posebno zbog mogućnosti da osvojimo titulu. Naša već dugogodišnja borba za poštovanje osnovnih vrednosti našeg naroda, i nas samih, sada ima veću težinu od derbija i titule. Moramo pre svega poštovati svoje principe, za koje se godinama zalažemo jer bismo bili licemeri kada bi sada odustali od njih zbog važnosti utakmice. Ako smo mogli da bojkotujemo utakmice protiv OFK Beograda, Vojvodine i Borca zbog višeg cilja, nema razloga da ovom protivniku dajemo poseban značaj“ , saopštile su tada Delije.

Uputile su Delije i naređenje pripadnicima svoje grupe i drugim zvezdašima da ne kupuju ulaznice za severnu tribinu.

„Sramota je za svakoga ko sebe smatra delom severne tribine da se u subotu, 23. aprila pojavi na stadionu JNA! Time samo pomaže Partizanu i Fudblaskom savezu Srbije da zajednički miniraju ovu ispravnu inicijativu. Sever mora da bude prazan! Utičite na okruženje, ne dozvolimo da neupućeni ljudi koje sebe smatraju većim Delijama od nas samih koji smo na svakoj utakmici uz svoj klub, dođu tog dana na utakmicu. Ako se mi koji ginemo za svaki gol, svaki bod našeg voljenog kluba, odričemo onoga do čega nam je najviše stalo zarad višeg cilja, onda i te kako moraju i oni koji su manje požrtvovani“, bila je tada poruka Delija.

Sever je ostao potpuno prazan, zvezdaši su bili u velikoj manjini, smešteni u jednom sektoru zapadne tribine, a Partizan je u potpuno domaćinskoj atmosferi došao do vredne pobede.

Crno-beli će naredne srede, ako bude po osnovama protesta Grobara, ostati bez podrške sa juga, ali imaće je sa istočne i zapadne strane stadiona.

Bonus video