Dosije: Kako je Asano pobegao iz Partizana?

Guliver

Takuma Asano je junak Japana. Prvotimac nemačkog Bohuma srušio je Pancere golom u 83. minutu. Ljubitelji fudbala u Srbiji omalenog Japanca sećaju se iz dresa Partizana, posle igara u domaćem prvenstvu, ali i u Evropi prirastao je za srce ljubiteljima crno-belih boja.

Ipak, njegove sjajne partije Partizan nije naplatio. Razlog, Asano nije na vreme primao plate na Topčiderskom brdu, potegao je za nepopularnim potezom, jednostrano je napustio klub i otišao u Bundesligu. Svaka od zainteresovanih strana imala je svoju stranu te priče. Najpre se naravno oglasio Asano, i to objavom na Instagramu: 

Povezano

„Imao sam probleme sa isplatom plata, ugovor sam raskinuo usled zabrinutosti. Od tog trenutka otvorio sam sledeće poglavlje u karijeri. Znao sam da me čekaju aktivnosti na reprezentativnom planu, zbog čega sam se pripremao najbolje što mogu. Za mene „slučaj” ne postoji. Primećujem da su ljudi iz moje okoline zabrinuti, međutim, mene stvarno nije briga. Aktivnosti u državnom timu izuzetno su mi važne za nastavak karijere. Pre svega, da se borim najviše što mogu na svakom meču. Još ništa nismo rešili po pitanju plasmana, ali bih želeo da posao završimo što pre – pričao je tada Asano, u trenutku dok se Japan još borio za plasman na Mondijal. 

Malo ko je tada slutio da će reprezentacija ove azijske zemlje načiniti jednu od senzacija na Mondijalu u Kataru.  Oglasili su se nedugo potom iz Partizana, na način na koji to obično i čine u kriznim situacijama, saopštenjem, a povodom vesti o presudi Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) po kojoj klub iz Humske mora da isplati Japancu 453.281 evro i 898.467 dinara na osnovu dugovanja iz perioda dok je nosio dres tog kluba. 

Guliver

Dakle, ne samo da Partizan na Asanu ništa nije zaradio, već je morao da ga isplati! A možete samo da zamislite koliko će cena japanskog reprezentativca porasti posle gola Nemačkoj na Mondijalu, i to za pobedu! 

“Igrač Takuma Asano sa kojim je Partizan vodio postupak pred FIFA nije ostvario svoja prava na tom sudu, ali se radi o prvostepenoj presudi, a ne pravosnažnoj odluci, kojom su delimično usvojeni zahtevi igrača” naveo je tada u saopštenju koje je potpisao zastupnik Partizana u tom postupku, advokat Zoran Damjanović.

Guliver

Takuma Asano, najbolji strelac Partizana u sezoni 2019/20, potpisao je u međuvremenu trogodišnji ugovor sa Bohumom, ekipom koja je tada izborila plasman u Bundesligu. Prethodno je Japanac u Beograd stigao kao veliko pojačanje, i to iz lonndonskog Arsenala, uz obeštećenje od milion evra, kroz rate na tri godine.  

Očigledno je da su u Partizanu tada napravili sjajan posao, ali su potom sve uprskali. Da li ih je Asano bekstvom razočarao ili ne, to je sada svakako nebitno. U crno-belom taboru mogu samo da računaju koliko su mogli da zarade da je na primer Asano u ovom trenutku prvotimac Partizana. A to je vrlo lako moglo da se dogodi, da je Japanac redovno isplaćivan.  

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare