Evo gde će biti novi stadion Zvezde ako se sruši postojeći

Srbija - Super liga 12. feb 202415:15 119 komentara
Marakana
Starsport/Marko Đoković

Ukoliko se bude rušio stadion "Rajko Mitić", novi objekat će biti sagrađen na istom mestu! To je suština, a zabunu je donelo prenošenje izlaganja generalnog direktora Zvezdana Terzića sa Skupštine kluba od subote, u kontekstu pravljenja trening kampa u blizini aerodorma "Nikola Tesla".

Da je medijima bilo dozvoljeno prisustvo sednici, što nije praksa od 2017. godine, do zabune ne bi ni došlo. Prenelo bi se na pravi način izlaganje Terzića, a i kroz odgovaranja na pitanja posle sednice otklonile se i najsitnije dileme.

Povezano

Pojavili su se u subotu naslovi da Zvezda želi da gradi stadion u Surčinu, jer su u prvoj verziji objavljenoj na sajtu Crvene zvezde greškom iz Terzićevog govora izostavljene reči „na sadašnjoj lokaciji“ u kontekstu izgradnje modernog stadiona.

Potom je promenjeno, pa se i sada na sajtu Crvene zvezde na ovu temu mogu pročitati reči Zvezdana Terzića:

„Dugoročno smatram da moramo rešiti strateško pitanje naše lokacije, odnosno modernog stadiona na SADAŠNJOJ LOKACIJI i novog i većeg trening centra koji bismo gradili blizu beogradskog aerodroma. Naš stadion se nalazi na zemljištu površine 16,5 hektara, čija tržišna vrednost iznosi više od 100 miliona evra, posle usvajanja urbanističkih uslova i rešenja imovinskih pitanja. Ceo prostor oko stadiona je mrtav i neiskorišćen kapital koji nije u funkciji razvoja našeg kluba. Duboko sam uveren da Crvena zvezda mora imati novi moderan stadion i da je održanje postojećeg statusa dugoročno neodrživo ukoliko želimo da se klub razvija.“

Terzić
Starsport/Peđa Milosavljević

Dakle, ideja uprave jeste da se velika površina oko stadiona komercijalizuje i na mestu gde su sada pomoćni tereni ubace propratni sadržaji, poput restorana, prodavnica, bioskopa…Da li bi se izgradio i stambeni blok, niko o tome javno nije govorio.

„Bez obzira sto smo vezani za slavnu istoriju i tradiciju našeg stadiona, moramo da budemo svesni da ako želimo popunjen stadion i u domaćem prvenstvu, moramo narodu da ponudimo novi sadržaj, novi ugođaj i drugačiji komfor. Statistika kaže da je posećenost utakmica na novoizgrađenim stadionima širom Evrope dupliralo ili tripliralo broj gledalaca na utakmicama tih klubova, a na taj način visestruko su uvećani i prihodi. Ako želimo dalji razvoj Crvene zvezde, moramo imati novi moderan stadion“, rekao je Zvezdan Terzić na Skupštini Crvene zvezde.

Rajko Mitić
Starsport/Srđan Stevanović

Ideja već dugo postoji, objavljivani su i konkursi za idejna rešenja novog ili rekonstruisanog stadiona sa i bez atletske staze, ali realizacije nema, ni naznaka ko bi mogao da bude investitor.

Na poslednjih nekoliko skupštinskih zasedanja generalni direkor Terzić je otvarao tu temu i kao i sada je zatvarao rečenicama:

„Klub aktivno radi na ispunjenju svih preduslova, a za implementaciju istih potreban je opšti širi konsenzus kompletne zvezdaške javnosti. Naravno, konačnu odluku o ovom pitanju doneće Skupština kluba.“

Ima rezona da u sklopu stadiona ne budu pomoćni tereni, svetska praksa u velikim klubovima je da trening kampove grade na periferiji grada i daleko od mesta na kojem se igraju utakmice.

Terzić
Starsport/Peđa Milosavljević

Prva ideja, pre nekoliko godina, bila je da se kamp napravi u Kovilovu, a u poslednje vreme priča se o lokaciji u blizini aerodroma „Nikola Tesla“.

To je, međutim, ogromna investicija za klub, a posebno pravljenje ili rekonstrukcija stadiona. Za to će biti potrebni ugovori sa investicionim fondovima, a i verovatno bi i država odvojila određeni deo budžeta za nove stadione Crvene zvezde i Partizana. Bilo je i ranije i o tome reč.

Izgradnja Nacionalnog stadiona u Surčinu, prema najavama državnog vrha, počeće 1. maja.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare