FSS i Tončev pred Arbitražnim sudom u Lozani

Novica Tončev
Peđa Milosavljević/Starsport

Slučaj „Novica Tončev“ dobiće epilog pred Arbitražnim sudom za sport, sa sedištem u Lozani, potvrđeno je Sport klubu iz više izvora.

Prvi čovek surduličkog Radnika i Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije, posle devetomesečne suspenzije, rešio je da se obrati najvišoj sportskoj sudijskoj instanci. Tužio je Fudbalski savez Srbije, zbog kazne Disciplinske komisije, izrečene početkom godine.

Slučaj Tončev

#related-news_1

Popularni CAS, po pravilu, donosi konačne i pravosnažne presude u sportskim sporovima. Slučajevi pred sudom u Lozani, ipak, nisu jeftini, takse na tužbe iziskuju značajnija novčana sredstva i utoliko je i veća odgovornost aktera pred sudskim većima i arbitrima pojedincima.

Disciplinska komisija Fudbalskog saveza Srbije, 13. januara, kaznila je Novicu Tončeva devetomesečnom zabranom rada u fudbalu, zbog ulaska u svlačionicu i nesportskog ponašanja prema sudijama u poluvremenu prvenstvene utakmice Radnik – TSC (2:1). Suspenziju je mesec dana kasnije potvrdila Komisija za žalbe FSS.

Tokom dužeg postupka, Tončev se branio u pisanoj i usmenoj formi. Poricao je prekršaj, tvrdio da nijednim gestom nije ispoljio nesportsko ponašanje u razgovoru sa sudijama, istovremeno i citirao izveštaje službenih lica, na čelu sa glavnim sudijom Dejanom Trifkovićem… Kao dokazi, uzeti su i video-zapisi iz VAR sobe i komunikacija sudija. Službena lica u Staroj Pazovi, VAR sudija Momčilo Marković i AVAR, Milovan Ristić, slušali su uživo svađu iz Surdulice.

U konačnoj odluci, prvostepeni organ, na čijem čelu se nalazi Leskovčanin Ivan Nikolić, utvrdio je da se Tončev nesportski ponašao i napravio prekršaj, utoliko delikatniji, jer se u to vreme nalazio na čelu istočnog regiona. Godinama prvi čovek Radnika, u dokaznom postupku, tvrdio je da iza svega stoji osveta i želja ljudi iz Fudbalskog saveza Srbije da suspenzijom onemoguće učešće u predstojećem izbornom procesu.

Po istom osnovu, šestomesečnom zabranom angažovanja u najpopularnijem sportu kažnjen je i Stanislav Tončev, Novicin sin i predsednik superligaša iz Surdulice.

Obojici suspenzija teče od 3. decembra prošle godine.