FSS opet na početku: Statut tema u subotu

Srbija - Super liga 28. okt 202110:45 > 17:37 0 komentara
Nenad Bjeković i Dragan Stojković
Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalski savez Srbije, posle tri meseca tapkanja u mestu, ponovo kreće iz početka. Članovi Izvršnog odbora srpske kuće fudbala, na sednici u subotu, razmatraće novi Nacrt Statuta FSS, u nekoliko tačaka, izmenjen na zahtev UEFA.

Poslednjih dana intezivirani su napori u definisanju konačnog idejnog rešenja najvišeg pravnog akta. U konsultacijama sa ljudima iz evropske kuće fudbala izmenjeno je desetak stavki i napokon budući Statut FSS dobio konačnu formu. Do zakazane sednice „fudbalske vlade“ predviđena su dva konkretna koraka – dokument preveden na službeni jezik moraće da prođe reviziju u Nionu i o predloženoj verziji izjasniće se članovi Komisije za pravna pitanja FSS.

Borba oko Statuta FSS

#related-news_1

Sudeći prema idejnim rešenjima, Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije, u subotu od 12 časova, biće poprište još jedne žučne rasprave.

Glavna tačka spora, kao i prošlog puta, mogla bi da bude učešće političara, članova izvršnih organa stranaka, u izbornom procesu. Predloženo rešenje nosi jasan uslov – kandidat mora najmanje 15 dana pre početka izbora da se povuče sa stranačkih funkcija. U suprotnom, nema pravo na učešće u izborima, automatski ni na članstvo u staturatnom organu, ili telu FSS.

Za razliku od aktuelnog pravnog okvira prvi čovek saveza od narednih izbora neće biti član skupštinskog saziva. Nacrt, o kojem će članovi Izvršnog odbora razgovarati na sednici u subotu, predviđa da budući predsednik podnese ostavku na mesto delegata Skupštine FSS.

Prema očekivanjima, vanustavna stavka o starosnom ograničenju kandidata za predsedničko mesto izbačena je iz predloženog Nacrta Statuta FSS.

Poslednjih dana, u fudbalskoj javnosti, aktuelna je debata da li predstavnici UEFA zaista insistiraju na pojedinim tačkama, ili su ideje više plod struja unutar FSS, rešenih da se obračunaju sa protivnicima. Srpska kuća fudbala odavno je raspolućena. Okončanje diktatorske vladavine bivšeg predsednika Slaviše Kokeze otvorilo je novu etapu na Terazijama 35. I da nije Dragana Stojkovića Piksija, na čelu državnog tima, čiji glas i uticaj u FSS i danas imaju ubedljivo najveću težinu, sasvim izvesno, srpski fudbal u 2021. krenuo bi drugim putem.

Nova runda razgovora, predstojeće subote, odisaće u istom tonu.

Ukoliko predloženi nacrt dobije podršku IO FSS sledi još jedno izjašnjenje skupštinskog saziva. Potom i definisanje konačnog preduslova da fudbalska Srbija napokon dobije predsednika. A, taj rok ponajviše zavisi od političke volje…