Golac otvorio dušu za SK: Partizan je u rasulu

Guliver image

Apel za oslobađanje Partizana koji je potpisalo 79 nekadašnjih igrača, funkcionera i trenera, pokrenuo je revoluciju u crno-belom taboru. Jedan od potpisnika, iskusni fudbalski stručnjak, Ivan Golac, ogorčen je trenutnom sitaucijom u klubu.

Karijeru, kako igračku, tako i trenersku je provodio u Engleskoj i Škotskoj, a kako za Sport klub kaže, ovakve stvari su tamo nemoguće i lako se rešavaju:

„Takve se stvari tamo ne dešavaju i ne mogu da se dogode, nezamislive su. Lako bi se u hodu i u roku od 24 sata rešilo. Vrlo je sve jasno, pravila su postavljena. Kada nemate uspeha, bez obzira ko ste i šta ste, odlazite. Ovde su ljudi u Partizanu koji nemaju veze sa fudbalom, niti ga osećaju. To je najveća razlika. Kada nema „komon sensa“, a ovde ga nema, onda se ovakve stvari dešavaju. Zastrašujuće je i nedopustivo šta se događa sa Partizanom. Klub koji je bio na svetskom nivou, danas se raspada“, otvoreno je pričao Ivan Golac.

Ogledalo rada aktuelne uprave Partizana jeste i rad omladinske škole…:

„Prestali su da proizvode igrače. Kada radnike zamene trgovci, onda dođete u takvu situaciju. Ima i u inostranstvu dosta devalvacija po tom pitanju. Kada imate mnogo stranaca, onda su tu vaša deca hendikepirana. I u Partizanu je tako. Nisam protiv stranaca, ali taj inostrani igrač mora da bude nekoliko puta bolji od ostatka naših igrača. Za jednog našeg stranca imamo petoro naše dece koji bi mogli da igraju, a doneli bi klubu kasnije višestruku dobit“, rekao je Golac i nastavio:

„Trasnfer politika, znanje, veze, oni ne barataju ničim. Pa mi ne možemo da prodamo jednog poluozbiljnog igrača. Doći će neki igrači u klub koji ne mogu nigde da igraju. Ozbiljni klubovi, a Partizan je nekada bio ozbiljan, mogu da od jednog trasfera žive par godina. Očigledno je da ova uprava nije u stanju da to obezbedi“.

Pročitajte još:

Otvorio je Golac dušu i priznao da Partizan dugo nije bio u ovako lošoj situaciji:

„Zamenjene su sve teze, isti se vrte u krug, i nije to samo u Partizanu, već u celoj ligi, sve je devalvirano. Sve ovo što se godinama događalo preti Partizanu da prestane da bude ozbiljan kandidat za bilo kakvo takmičenje. Nekada su se tresli klubovi kada dolaze na JNA, a danas dolaze da nas pobede. Partizan je potpuno potonuo, u haotičnom je stanju“, poručio je Golac.

Apel za oslobađanje Partizana potpisalo je 79 bivšig igrača, trenera i funkcionera. Nedostaju neka imena, odgovor zašto je to tako, još uvek nije došao:

„Ima sigurno onih koji fale, onih koji nisu hteli, uvek ima sitnosopstvenika koji su gledali samo sebe. To je kada nemaju karaktera. Nemoguće je da ne vidite šta se događa i da ne mislite ništa o tome. Ne iznenađuje me ništa“, rekao je Golac

Kako Ivan Golac kaže, Partizanu će biti potrebno mnogo vremena da bi došao do ozdravljenja. Borbu protiv aktuelne uprave vidi kao onu sa vetrenjačama, međutim, u bolje sutra se nada uz pomož navijača Partizana:

„Ja mislim da će to biti izuzetno teško. Vreme i ovo sve što se dešava, boreći se protiv univerzuma je izuzetno teško. Ne znam šta bi moralo da se dogodi. Navijači već pokazuju nezadovoljstvo duži niz godina, i kada ostajete imuni na sve to, na sve povike, nezadovoljstvno navijača, to je jako tužno. Znam ko sedi u skupštini i zašto je tu. Uz navijače bismo možda mogli neto da pokrenemo. Sve i da se danas pokrenemo, trebaće mnogo godina da bi se Partizan približio normali. Kada izgubite jednu generaciju, vi ste izgubili mnogo generacija“, zaključuje Golac.

Partizan se jutros oglasio saopštenjem i demantovao sve što je napisano u apelu nekadašnjih crno-belih asova, a Golac to karakteriše kao:

„Dilentatizam, ne znam kako drugačije opisati. To je ruganje. Nisu dovoljno kvalitetni i sposobni da vode Partizan. Znaju da čine loše Partizanu i još uvek ostaju. Partizanu je potreban neko ko živi za klub, ko oseća klub, ko zna šta ovaj fudbalski klub znači navijačima“.

Ivan Golac
Starsport/Peđa Milosavljević

Nadovezao se Golac i na aktuelnu situaciju vezanu za predsednika Partizana, odnosno, ko je zapravo predsednik Partizana?

„Sve to liči na jednu šalu. Nemoguće je da ne znaju da, kada neko podnese ostavku mora da se reaguje po hitnom postupku. Partizan zvanično nema predsednika dugo vremena. Da nije smešno, bilo bi tragično“.

Godine bez trofeja prolaze, a u Partizanu se malo šta promenilo. Uprava kluba negira krivicu, krivac za loš period kluba još nije pronađen, a nade su sve manje da će se Partizan ikada vratiti na stare staze i da će ponovo biti renomiran evropski klub:

„Teško će biti sve kao nekada. Kada se nešto tako dogodi, a događa se godinama, takvo rasulo, onda moraju doći istinski kvalitetni ljudi, koji moraju disati za klub kako bi Partizan ponovo oživeli. Partizan nikada neće biti na onom nivou, ali se nadam da će biti zdraviji u budućnosti. Kada vidite one tribine, ja odmah prebacim kanal, ne mogu da gledam prazne tribine mog stadiona. Trebaće mnogo vremena ako se krene danas, trebaće mnogo vremena“, poručio je Ivan Golac.

Bonus video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare