Grujić grmi iz Niša: Teške povrede pravila u penal seriji!

Srbija - Super liga 17. feb 202214:35 > 16:48 42 komentara
Danilo Grujić
Emir Sadović/Starsport

Utakmica osmine finala Kupa Srbije, između Crvene zvezde i niškog Radničkog, dobila je epilog u penal seriji. Dramatična završnica pripala je crveno-belima, posle 90 minuta bez golova, na stadionu „Rajko Mitić” zakucan je rezultat 3:2.

Eho meča i dan kasnije odjekuje do niškog Čaira. Suđenje Marka Srećkovića, Kragujevčanina očigledno nedoraslog izazovima susreta Crvene zvezde i niškog Radničkog, isprovociralo je Danila Grujića da se javi za reč.

Povezano

Do letos arbitar na superligaškog listi, svojevremeno član sudijskog tima u finalu Lige šampiona 2018. godine između Reala i Liverpula, evidentirao je seriju katastrofalnih propusta Srećkovića i saradnika. U podužem stručnom elaboratu identifikovao je pet ključnih minusa kragujevačkog arbitra.

„Navijači su laserima ometali igrače Radničkog prilikom izvođenja penala i sudija Marko Srećković morao je da preko delegata utakmice i razglasa upozori publiku da prestane sa nesportskim potezima. Penal-serija nije mogla da se nastavi dok su trajali takvi incidenti”, istakao je Danilo Grujić prvi propust sudije na stadionu “Rajko Mitić”.

Dotakao se potom slučaja Milana Borjana.

„Golman Crvene zvezde odbranio je četiri penala, ali i dva puta pre vremena izašao sa gol-linije. Sudija je morao da ponovi izvođenje tih kaznenih udaraca”, objasnio je Grujić.

Odmah potom, iz ugla bivšeg niškog internacionalca, usledila je greška pod rednim brojem tri:

„Ogromna povreda pravila dogodila se pri isključenju igrača Radničkog Nikole Štulića, koji je drugi žuti karton dobio u penal seriji. Iako drugi žuti karton nije zvanično zaveden, u televizijskom prenosu jasno se videlo da ga je Štulić dobio. Praktično, Štulić nije smeo da dobije crveni karton, po pravilima, u penal-seriji prethodni kartoni se brišu.“

Na slučaju Nikole Štulića, tvrdi Grujić, sudijski tim totalno je pao i izgubio kontrolu.

„Ako je igrač isključen, što je prva povreda i grubo kršenje pravila, Crvena zvezda nije smela sa igračem više da izvodi kaznene udarce. Prema pravilima igre, ekipa sa više igrača mora da redukuje taj broj i ostane sa istim brojem na terenu kao i protivnik. U ovom slučaju, to je 10 na 10, a na terenu je bilo 11 prema 10.“

Nikola Štulić
Srđan Stevanović/Starsport

Jasan je Grujić da je cela serija jedanaesteraca protekla u neregularnostima:

„Prvotimac Radničkog, Lazar Jovanović, dobio je crveni karton u toku igre. Automatski, jedan igrač Crvene zvezde, pre prvog penala, morao je da napusti teren, kako bi procedura bila ispoštovana”, objasnio je Grujić prirodu greške pod rednim brojem pet.

Evidentirao je bivši internacionalac još jedan propust sudije Marka Srećkovića.

„Isključeni fudbaleri ostali su na klupi, iako odavno važi pravilo da moraju napolje, precizno „iza ograđenog dela terena za igru”. Podsetiću, isključena su dvojica – Lazar Jovanović i Nikola Štulić.”

U prvom poluvremenu oštećena je i Crvena zvezda.

„Prekršaj štopera Radničkog, za najstrožu kaznu, morao je da bude sankcionisan crvenim kartonom”, naglasio je Grujić.

Zaključak doskorašnjeg arbitra ne ostavlja prostor opravdanjima.

„Očigledno, veliki skandal dogodio se na stadionu “Rajko Mitić”, ovakve stvari morale bi da budu najstrože sankcionisane!”, naglasio je Danilo Grujić.