IO FSS: O izborima ni reč, ukida se globa za klubove…

Nenad Bjeković
Srđan Stevanović/Starsport

Setom pravilnika i definisanjem novih pravnih okvira, Fudbalski savez Srbije ozvaničiće u utorak seriju promena na teritoriji pod svojom ingerencijom.

Promenom Pravilnika o registraciji, statusu i transferu igrača FSS najavljeno je ukidanje famozne globe klubovima za odlazak fudbalera u inostranstvo.

Povezano

#related-news_1

UEFA je dostavila modernu verziju pravila licenciranja klubova. Takozvani model 2022. sadržaće i nove tačke u zahtevima finansijske održivosti, takođe, u okviru postupka licenciranja. Od leta 2023. FSS se odlučio za istorijski iskorak – u postupku licenciranja naći će se i klubovi Prve lige, kao poslednica želje da i drugi stepen takmičenja bude formalizovan i unapređen.

Poslednjih godina, za plasman iz Srpske lige, dovoljan je bio isključivo sportski uspeh… Zato se često dešavalo da mnogi klubovi jedva završe takmičenje u prvoligaškom društvu. Nova pravila licenciranja, definisana od UEFA, sadrže strožije zahteve.

Centar za edukaciju Fudbalskog saveza Srbije biće uređen setom novih propisa.

Članovi Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, na trećem zasedanju u 2022, usvojiće i formalno dokumenta o finansijskim poslovanju u prethodnoj godini.

O izborima u FSS ni ovog puta neće biti reči. Formalno, izborni proces zavisi od fudbalskih organa, ali u Srbiji nije tako… U očekivanju „miga sa vrha“ i konsolidacije političkih prilika, konstituisanje novih organa zahtevaće vreme.

Bliži se leto, jesenji dani biće posvećeni reprezentaciji i za sada je aktuelna ideja o odlaganju izbora za narednu godinu. Pod uslovom da postojeći vakuum vlasti ne zasmeta UEFA… Iz evropske kuće fudbala, međutim, nema nikakvih signala o ubrzanju procedura, iako FSS formalno već 14 meseci nema predsednika. Poslenjih meseci, u sistemu na Terazijama 35 zjape mnoge rupe, uzdrmano je čak i hijerarhijsko ustrojstvo, ali… U ovom trenutku nema ideje, ni volje, kako bi aktuelni trenutak mogao da bude prevaziđen…

Početak sednice u Sportskom centru FSS zakazan je za 12 časova.