Istok pod lupom FSS: Nezakonit izbor Tončeva

Vladislav i Novica Tončev
Srđan Stevanović/Starsport

Fudbalskom Srbijom i u 2022, daleko od očiju šire javnosti, razvijaju se frontovi, bez naznaka konačnog raspleta. Vatre i vatrice, u očekivanju sve nužnijeg izbornog procesa, tinjaju na skoro svim stranama...

Poslednji slučaj, dospeo do Sport kluba, plod je prestrojavanja u hijerarhiji i očigledno loših relacija rukovodstva Fudbalskog saveza Srbije sa čelnicima istočnog regiona.

Povezano

#related-news_1

Sa Terazija 35 osporen je izbor Vladislava Tončeva, predstavnika superligaša Radnika, u člana Skupštine i Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Regiona istočne Srbije.

Predstavnici srpske kuće fudbala zatražili su pojašnjenje procedure uključenja Vladislava Tončeva u skupštinski saziv, umesto njegovog brata, odlukom Disciplinske komisije zbog upada u svlačionicu, suspendovanog Stanislava.

Drugi ključni problem kristališe se oko činjenice da je novi član izabran i u Izvršni odbor, na predlog skupštinskog saziva. Sa Terazija 35 zatražena je dodatna dokumentacija i objašnjenje kako se Vladislav Tončev, kao peti predlog delegata Skupštine FS RiS, našao u fudbalskoj vladi istoka.

Iz pravne službe FSS tvrde da su ranijim izborom Danila Grujića, Dejana Brankovića, Vladana Gašića i Miroslava Milivojevića, članovi skupštine iskoristili zakonsku mogućnost delegiranja četvorice članova IO. U tom slučaju, Vladislav Tončev, kao peti delegat, ne bi smeo da bude inkrorporiran u organ rukovođenja, na predlog Skupštine FS RiS.

U konačnom zahtevu Fudbalskog saveza Srbije, otpremljenom ka niškoj kancelariji, zatražena su objašnjenja procedura izbora Tončeva juniora u skupštinski i saziv Izvršnog odbora. Ukoliko postoje pravne manjkavosti, upozorili su iz srpske kuće fudbala, neophodno je hitno poništenje obe odluke i izbor prema Statutu FSRiS. Istočnom regionu, napokon, ostavljeno je 30 dana da postupi po upozorenju iz Beograda. U suprotnom, najavljene su pravne mere i pred državnim organima…

Poslednjih meseci, očigledna je eskalacija problema i kriza rukovođenja širom fudbalske Srbije. Bez predsednika su FSS, istočni i beogradski region, obezglavljene sudijske organizacije zapada i istoka, prvi čovek sudijskog esnafa skinut je sa liste posmatrača… Institucije u punom kapacitetu funkcionišu jedino na teritoriji severne pokrajine.

Uspesi reprezentacije, za sada, nevešto maskiraju sve evidentnije probleme. A, izbora nema ni na pomolu…