Izveštaj UEFA: Ko je i kako obeležen u slučaju Novi Pazar

Srbija - Super liga 7. maj 20229:30 > 9:51 2 komentara
FK Radnik

Ustreptala je fudbalska Srbija, tradicionalno, u finišu sezone. „Biju“ optužbe sa svih strana, roje se teške reči, štancuju saopštenja... Taman da rasteraju i ono malo preostalih sledbenika superligaškog takmičenja, uverenih da i zli moraju postati dani prošlosti.

Slučaj prve procesuirane i od UEFA konkretno obeležene sumnjive utakmice elitnog ranga, između Radnika i Novog Pazara (2:0) protresao je ionako trusno tlo od Kelebije do Šare. Odluka Disciplinske i etičke komisije Fudbalskog saveza Srbije da Novom Pazaru odreže globu od deset miliona dinara i klub kazni oduzimanjem šest bodova, uslovno na dve godine, dvodnevno se „bistri“ na svakom koraku.

Sumnjiv meč u Surdulici

#related-news_1

FSS je svoje rekao, Novopazarci prete istupanjem i javno pitaju – kome smetamo. Čak i tvrde – hoće da nas izbace. Iz Surdulice nema abera, ali… Sezona ulazi u foto-finiš i niko se ne kani da stane. A, za sedam dana ponovo će na megdan Novi Pazar i Radnik, ovog puta, u gradu na ušću Jošanice i Raške… Svakojake teorije već se čuju.

Odavno sankcija prvostepenog organa u hijerarhiji FSS nije izazvala oprečnije komentare. Discplinska komisija ekspresno je skinula slučaj sa dnevnog reda, pozivajući se na član 83 pravilnika. I tu je sve jasno, u slučaju povrede integriteta takmičenja na osnovu druge pisane informacije UEFA, tačka „b“ predviđa novčanu kaznu od jednog do deset miliona dinara. „Treća informacija“ već podrazumeva novčanu globu, oduzimanje, ili kažnjavanje sa šest negativnih bodova. Komisija, predvođena Ivanom Nikolićem, zauzela je stav između – maksimalnom finansijskom i uslovnom bodovnom kaznom.

U izveštaju UEFA, međutim, Novi Pazar se pominje kao klub posmatran u sedam sumnjivih utakmica. Poslednji put „bio je uključen 3. oktobra 2021, sa sumnjivim klađenjima da će izgubiti prvo poluvreme i utakmicu sa najmanje dva gola, uz postignuta tri, što se i dogodilo – 3:0 (1:0).“

Radnik se čak 14 puta našao na „radarima“ evropske kuće fudbala, ali poslednji put maja 2018, protiv lučanske Mladosti i čačanskog Borca. Podsetimo, u to vreme igrala se jedna od najneregularnijih sezona u Srbiji!

Najnoviji dokument, dostavljen Fudbalskom savez Srbije, sadrži i konkretna imena petorice prvotimaca Novog Pazara. Svih pet obeleženo je i za vreme meča sa Radnikom, u Surdulici.

„Sumnjivo klađenje, zabeleženo kod bukmejkera sa praćenim nalozima, podrazumevalo je da će Novi Pazar izgubiti u prvom poluvremenu. Sve uplate u igri „prvo poluvreme“ kretali su se u osnovi da će gosti izgubiti. Mnogo više uplata pratilo je ovu igru od popularnije „cela utakmica“, što je uticalo na zabrinutost“, stoji u izveštajima specijalizovanih UEFA službi, u koje je Sport klub imao uvid.

Kvote na dan meča, 11. aprila, padale su sa 2,48 (u 9.34) na 1,57 (14.09).

„Poznati azijski bukmejkeri Nova88 i 188bet, pre vremena, uklonili su utakmicu iz ponude, navodeći da su bili i sami zabrinuti“, navedeno je u rubrici „kretanje kvota“.

Uz jasnu analizu sastava ekipa i zaključak:

„Vesti i sastavi timova ne mogu se smatrati adekvatnom olakšicom za pojačano klađenje, pogotovo na igru „prvo poluvreme“. Sve to povećava zabrinutost oko integriteta pomenute utakmice.“

Specijalizovane službe bavile su se i pojedinačnim učinkom fudbalera. Poštujući integritet sumnjivih prvotimaca Novog Pazara, istovremeno i podatak da se FSS nije bavio subjektivnom odgovornošću, Sport klub neće objaviti ko se našao na listi obeleženih. Postupak dokazivanja, u ovom slučaju, seže mnogo dalje od disciplinskog organa saveza… Jedan od fudbalera, zanimljivo, analiziran je u svih sedam utakmica, drugi četiri, treći tri, četvrti i peti dva puta.

UEFA u izveštaju nedvosmisleno podupire stav nadležnog „radara“ da su „kladioci imali prethodna saznanja da će Novi Pazar izgubiti u prvom poluvremenu“.

I tu priči nije kraj. Novopazarci su ljuti i glasno prete da će na CAS, dok fudbalska Srbija ulazi u finiš sezone, opterećena utakmicama pod pečatom sumnje, van domašaja i predmeta dojava UEFA. Da nevolja bude veća, za sedam dana, igraće opet Novi Pazar i Radnik. Proleter je već istakao „belu zastavu“ i otvorio postupak fuzije sa Novim Sadom… Pominju se i kadrovski premeštaji unutar učesnika plej-auta, novi rasporedi pred narednu takmičarsku godinu.

Lepeza nelogičnosti i serijskih potpitanja – ima li kraja? Saopštenjima, brukanjima, neodogovornosti, uvredama… Ili je sve spakovano u džep i onu našu, prepoznatljivu, „ko koga prevari“… Do nove sezone i još jedne iluzije da je srpski fudbal na zdravoj stazi!