Kako su srpske psovke „ujedinile“ Duleta Savića i Kobija

Fudbal ostalo 16. apr 202410:44 8 komentara
Kobe Bryant Dušan Dule Savić i Kobi Brajant 20210921_121132
Privatna arhiva

Legendarni golgeter Crvene zvezde Dušan Savić ispričao je na promociji knjige "Dule Savić" kako je nastala fotografija na kojoj je pozirao zajedno sa čuvenim NBA košarkašem Kobijem Brajantom.

Dule Savić

„Bilo je to na Olimpijskim igrama u Kini 2008, bio sam vođa puta fudbalske reprezentacije. Igrali smo treću utakmicu u grupi, već smo ispali, a protivnik Argentina u najjačem sastavu (Mesi, Rikelme, Aguero, Di Marija, Maskerano… pr.a.), spremali su se za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi dve godine kasnije. Ja sam sedeo u svečanoj loži kao predstavnik Saveza i u jednom momentu je nastalo komešanje. Pojavljuju se tri ogromna crnca, dvojica telohranitelja i jedan ništa manji od njih u sredini. Vidim da je to Kobi Brajant. I sad on prolazi i sedne u red do mene, tu blizu“, počinje priču Dule Savić:

„Videli ste na toj fotografiji neke lepe devojke i žene iza nas, sve su skočile da se slikaju, međutim telehoranitelji nikome nisu dozvolili. Kobi je gledao utakmicu, već je počela. Utakmica je tekla, mi smo igrali loše, sudija je rano svirao penal za Argentinu, katastrofa, imali su još šansi. Sudija je u drugom poluvremenu svirao još dva penala i u jednom trenutku ja onako iznerviran viknem, i pre toga sam izgovarao neke ružne reči, ali ne tako glasno, ali kad je dosudio jedan penal, koji ne bi svirao ni moj otac na Ubu protiv Lajkovca, iz mene je izletelo ‘mrš’ i nastavak psovke. U tom trenutku Kobi Bajant se okreće i kaže ‘to, brate’, okrene se ka sudiji i uputi mu takav arsenal psovki na srpskom! Onda smo i zajedno. Tada sam mu prišao kao da se poznajemo sto godina, pitao da li možemo da se slikamo, kaže ‘može’, slikali smo se i svi su bili zbunjeni jer je Kobi posle nekog vremena otišao, mene su svi gledali kao da sam predsednik Ujedinjenih nacija, neka mnogo važna ličnost.“

Sledio je i nastavak priče:

„Kasnije kad sam se vratio u Beograd nikome nisam pokazivao fotografiju iz telefona, sve dok jedna naša košarkašica nije rekla da Kobi Brajant nije hteo ni sa kim da se slika na Olimpijskim igrama. Moj Vujadin, koji je obožavao Kobija Brajanta, bio je ljut na njega zbog toga. Ja sam mu tada rekao da nije tačno, da je ona to kazala kako bi preko Kobija Brajanta napravila sebi ime u medijima, da je on veliki sportista, ali da bira sa kim će da se slika. Izvadio sam telefon, pokazao Vujadinu fotografiju i smejali smo se, ali nisam smeo da mu kažem baš sve kako je bilo…“, ispričao je Dušan Savić uz konstataciju da je „brat“ Kobi Brajant imao od koga da nauči srpski pošto je jedno vreme u Lejkersima igrao zajedno sa Vlade Divcem i Vladimirom Radmanovićem.

Knjiga obiluje sličnom anegdotama iz karijere i života Duleta Savića, jednog od najpopularnijih sportista Jugoslavije svih vremena.

U lepom ambijentu Ruskog doma u ulici Kraljice Natalije 33 u Beogradu na promociji knjige „Dule Savić“ autora Aleksandra Apostolovskog, pored porodice i prijatelja Dušana Savića, prisustvovale su brojne javne ličnosti iz svih sfera kulturnog života Beograda i Srbije.

O knjizi su pored autora i junaka ove priče govorili istoričar Aleksandar Raković, režiser Dragoslav Bokan i profesor Nenad Gugl u ulozi voditelja ovog izuzetno zanimljivog kulturnog događaja.

SK Sportnetwork NS Dušan Savić 02
SK/Sportnetwork NS
SK Sportnetwork NS Dragan Savić, Dragan Džajić, Matija Bećković, Dušan Savić 02
SK/Sportnetwork NS – Dragan Savić, Dragan Džajić, Matija Bećković, Dušan Savić
SK Sportnetwork NS Miki Živaljević i Perica Radenković
SK/Sportnetwork NS – Miki Živaljević i Perica Radenković
SK Sportnetwork NS Vladimir Petrović Pižon Zoran Moka Slavnić Dušan Savić
SK/Sportnetwork NS – Vladimir Petrović Pižon sa suprugom, Zoran Moka Slavnić i Dušan Savić
SK Sportnetwork NS Promocija knjige Dule Savić
SK/Sportnetwork NS – Promocija knjige „Dule Savić“
SK Sportnetwork NS Mitar Mrkela Dušan Savić
SK/Sportnetwork NS – Mitar Mrkela i Dušan Savić
SK Sportnetwork NS Dragan Savić Dušan Savić
SK/Sportnetwork NS – Dragan i Dušan Savić
SK Sportnetwork NS Dragan Džajić 02
SK/Sportnetwork NS – Dragan Džajić
SK Sportnetwork NS Zoran Moka Slavnić i Dragan Džajić
SK/Sportnetwork NS – Zoran Moka Slavnić i Dragan Džajić
SK Sportnetwork NS Toza Mijailović Mitar Mrkela
SK/Sportnetwork NS – Toza Mijailović i Mitar Mrkela sa suprugom
SK Sportnetwork NS Dragan Savić, Dragan Džajić, Matija Bećković, Dušan Savić
SK/Sportnetwork NS – Dragan Savić, Dragan Džajić, Matija Bećković i Dušan Savić
SK Sportnetwork NS Dragan Džajić
SK/Sportnetwork NS – Dragan Džajić
SK Sportnetwork NS Vladimir Petrović Pižon
SK/Sportnetwork NS – Vladimir Petrović Pižon
SK Sportnetwork NS Dušan Savić
SK/Sportnetwork NS – Dušan Savić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare