Ko gradi oko Marakane bez dozvole?

Srbija - Super liga 2. mar 202411:21 2 komentara
Pedja Milosavljevic/Starsport

Pretres parcela ispod i oko Zvezdinog stadiona otkriva niz zanimljivosti. Najveća je da, ako samo čitamo katastar, neko Crvenoj zvezdi gradi objekte na parcelama koje koristi, a da se ne zna ko. I to objekte bez dozvole, piše Forbes.

Na parceli koja obuhvata deo većeg pomoćnog terena između severne tribine i Autokomande, upisan je objekat od 27 kvadrata za koji se navodi da „vlasnik odnosno držalac nije utvrđen“ i da je „objekat izgrađen bez dozvole“. Ta informacija upisana je još 2008. Pravo korišćenja te parcele ima fudbalski klub.

Pročitajte i:

Kako piše Forbes, ista priča je i za objekat na parceli iza pomoćnih terena iza južne tribine. Pravo korišćenja ove parcele, na kojoj je i deo jednog od dva pomoćnog terena s te strane stadiona, ima fudbalski klub Crvena zvezda. U katastru se na tom zemljištvu vodi i objekat „izgrađen bez dozvole“. Takođe se navodi da je to „poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost“ i da „vlasnik odnosno držalac objekta nije utvrđen“.

Pored ovih nepoznatih sustanara, Zvezda ima i poznate – u dve stambene zgrade.

Iza pomoćnih terena sa južne strane stadiona, na ćošku gde ulica Rajka Mitića zavija ulevo ka ulici Generala Pavla Jurišića Šturma, upisan je stambeni objekat od 639 kvadrata za kolektivno stanovanje, sa četiri stana.

Pravo korišćenja i ove parcele ima Crvena zvezda jer ta parcela „zalazi u sva tri pomoćna terena“ u tom delu kompleksa“. Među važnim podacima je da „deo objekta nema upotrebnu ili građevinsku dozvolu“.

photo: Marko DjokovicZ
/Starsport

Pored je i pomoćna zgrada od 50 kvadrata za koju je upisano da „vlasnik ili držalac nije utvrđen“.

A tu je i treći objekat za koji stoji da je „poslovna zgrada za koju nije utvrđena delatnost“. Površine je 756 kvadrata, a ono što je razlikuje od ostalih jeste da je upisana po Zakonu o ozakonjenju objekata.

Na susednoj parceli, u pravcu južne tribine, a uz ulicu Rajka Mitića je još jedan stambeni objekat površine 362 kvadrata. Pravo korišćenja zemljišta ispod i oko zgrade ima Crvena zvezda jer i ova parcela zahvata pomoćne terene.

Među zanimljivostima koje je moguće pronaći istražujući priču o izgradnji Zvezdinog stadiona jeste da fudbalski klub Crvena zvezda ima svoj potok, voćnjak i baštu. Naime, sredinom jednog od pomoćnih terena iza južne tribine prostire se jedna vrlo vijugava parcela (pogledati sliku). Uvidom u podatke o ovoj parceli, kao i o parceli u njenom nastavku, a koja je sličnog oblika, može se videti da se vodi kao – potok.

Takođe, deo parcele prema ulici Rajka Mitića vodi se kao voćnjak 1. klase. Ako se posmatra slovo katastra, reč je o pozamašnom voćnjaku, od čak 2,3 hektara. Voća naravno tu nema. Ali, ima još voćnjaka. Na susednoj manjoj parceli je voćnjak od 350 kvadrata odnosno 3,5 ara. Treći voćnjak ima samo 35 kvadrata. Pravo korišćenja zemljišta ima fudbalski klub Crvena zvezda.

Terzić
Starsport/Peđa Milosavljević

S druge strane, „potoka“ nalazi se i vrt 1. klase. Bašta ima „samo“ 97 ari.

Sve ovo naravno ne znači da fudbalski klub direktno koristi sav ovaj prostor, pogotovo ne stambene objekte. To samo ukazuje da nije obavljena preparcelacija kako bi se razjasnilo šta je čije na ovom prostoru.

Ipak, u nedavnom intervjuu, generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić izrazio je nameru da Zvezda proda delove zemljišta na kojem su pomoćni tereni i to državi kako bi ona dalje videla kako i šta sa tim. Međutim, u katastru je država već upisana kao nosilac prava svojine nad tim zemljištem pa bi tako Zvezda prodala državi svoje pravo korišćenja – kupcu koji je već vlasnik te zemlje.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare