Ko je trener sa najdužim stažom, a gde su Duljaj i Bahar?

Duljaj i Lazetić
Starsport/Srđan Stevanović

Vazda aktuelna priča o smenama i uništavanju trenerskog zanata u nas dobila je ovih dana i novu projekciju – odlaskom Dejana Joksimovića sa klupe Radničkog 1923 na superligaškim terenima ostao je samo jedan trener na istom mestu od prošle godine.

Pogađate, reč je o Žarku Lazetiću! Zvanično, treneru sa najdužim stažom u Srbiji.

Povezano

Izuzetak u poslovnoj politici vicešampiona Srbije, sreća, strpljenje, ili suvi kvalitet, ostaju crtice za neku buduću analizu. TSC je poslednjeg novembarskog dana fudbalski „davne 2021.“ dobio trenera na duže staze i priliku da po svemu gaji atipičnu priču za domaće fudbalske prilike. Pred Žarkom Lazetićem je 72. meč na klupi superligaša iz Bačke Topole.

A, gde su ostali u hronometru nesigurnosti i večitih promena nezadovoljnih poslodavaca, spremnih i da sopstvene propuste zamaskiraju smenama trenera?

Drugi po dužini staža, verovali ili ne, Dragan Perišić iz kruševačkog Napretka, spojio je tek 216 dana na klupi. I imao je čast da se nađe među četvoricom trenera, angažovanih u istom klubu i u prošloj takmičarskoj godini. U kalendarskoj, nažalost, nije imao mesta…

Treći staž, kraći za sedam dana, ima Igor Duljaj. Šef je struke Partizana zvanično od prvog marta…

Prošlu sezonu, sa statusom šefa u prvoligaškom klubu, pamti i Nebojša Jandrić. Promovisao je IMT u superligaško društvo i zaslužio podršku, kao trener od iskustva nadmetanja u elitnom društvu, za naredne poduhvate.

Zanimljiva je priča Marka Savića, „nezvanično“, uz Žarka Lazetića jedinog trenera sa iskustvom rada u istom klubu još iz 2022. Iako sa statusom asistenta šefa struke, predvodio je Voždovac i u prošloj sezoni. Pred medijima i zvanično na klupi se kao prvi trener vodio Nikola Puača. U praksi, raspored je bio drugačiji – rokadom sredinom juna formalizovane su uloge u stručnom štabu Voždovca. Šef Marko Savić zove se šefom, asistent Nikola Puača, takođe, ima konkretna zaduženja.

I to je sve – na spisku trenera starosedalaca u superligaškom društvu.

Letos je čak osam klubova, tačno pola superligaškog sastava, posegnulo za konretnim promenama. Prva Crvena zvezda, čije rukovodstvo je znatno pre okončanja sezone, dogovorilo dolazak Baraka Bahara.

Trenera sa stranim pasošem angažovao je i Spartak.

Novog šefa struke dobili su i niški Radnički, Radnik, lučanska Mladost, Železničar, Novi Pazar i Javor Matis.

Tradicionalno, Pazarci i Pančevci brzo su ušli u „obračun“ sa letos imenovanim trenerima. Menjali su potom i Čukarički, Vojvodina, napokon i Radnički 1923.

Sledeći davno definisanu liniju – u srpskom fudbalu sigurne su samo promene trenera. Ostali mogu i da čekaju…