Mlad, a majstor za talente: Srbin lansirao osiječko čudo

Ivan Kurtušić
Starsport/Dušan Milenković

Mlad, a majstor za talente i uspehe – takav je siže aktuelnog trenerskog trenutka Ivana Kurtušića.

Perspektivni stručnjak, iako kratke karijere, u tri kluba beležio je uspehe i uporedo izbacivao fudbalere za veliku scenu.

Domaće priče

Među prvima u nizu, ovih dana i najaktuelniji, novo čudo hrvatskog fudbala – Anton Matković. Prvotimac Osijeka, rođen 2006, želja mnogih evropskih velikana, debitovao je zahvaljući poverenju srpskog trenera.

U prvi tim Marsonije kročio je 2021, na predlog Ivana Kurtušića.

„Snimio sam u kadetskom timu momka ogromnog potencijala i besprekorne tehnike za visinu od 190 centimetara. Ljudi iz Marsonije smatrali su da je rano za prvi tim, s obzirom na 15 i po godina. Znao sam da Matković može i posle nekoliko meseci rada sa seniorima našao se u prvom timu“, priseća se Kurtušić.

Dovoljno je bilo svega šest meseci u prvom timu da konkretnu ponudu za Antona Matkovića pošalje Sasuolo.

„Zajedno smo proveli pet dana u Italiji i upoznali klub. Sasuolo, u to vreme u žiži sa prihodom od sto miliona evra od prodaje, nudio je mnogo, međutim, Matković senior bio je pametniji i prihvatio ponudu Osijeka. Nije hteo sina da odvaja od najbližih, kuće, škole… Osijek je blizu Slavonskog Broda i tog leta prešao je iz Marsonije u komšijski klub. Sad o Antonu priča Evropa. U kontaktu smo i danas, lepa stvar za mene, ponosan sam!“

Ko su potpisnici „Apela za spas Partizana“

Pad srpskog fudbala u 11 ključnih tačaka

Nedimović protiv Piksijevog ugovora

Šta piše u „Apelu za spas Partizana“

Sličnu misiju, Kurtušić je imao i u Mačvi – uporedo sa jačanjem, šabački klub izgradio se kao meka za razvoj mladih fudbalera. I brzo su u grad na Savi stizale vesti o sve većem interesovanju skauta mnogobrojnih klubova.

„Golman Filip Samurović izabrao je Čukarički, Popović kragujevački Radnički, Gočmanac postao član Vojvodine. Imaće i ovog leta Mačva dobrih poslova, verujem ponajviše u Martna Novakovića i levog beka Savkovića, kojeg smo priključili iz omladinskog tima. Tu su i desni bek Marković iz niškog Radničkog, Luka Pejović, Radunović, Vlada Mijailović. Uvek sam gledao klub, uporedo ceneći karaktere mladih fudbalera. Želja za uspehom često je presudan faktor uspeha. Odlučio sam da napustim Mačvu spontano, ponosan na 18 meseci rada u Šapcu.“

Printscreen

Zanimljivo, mlađani beogradski stručnjak istovetnu liniju sledio je i u Hongkongu. I to u prvom sudaru da seniorskim i profesionalnim fudbalom.

„Sa ekipom Tai Po osvojio sam šampionat Hongkonga, uz kvalifikacije za Ligu šampiona, potom i grupnu fazu AFC kupa. Najmlađi sam i dalje trener u tom takmičenju, pandanu UEFA Ligi Evrope. Korona je ubrzala povratak, morao sam i na školovanje za PRO licencu. Javila se Marsonija, posle šest meseci i promocije u Drugu ligu, upravo, zbog nedostatka diplome, morao sam kući.“

U interesantnoj regionalnoj priči, dokazu da fudbalski zakoni ne priznaju improvizacije i govorancije, konačni zaključak stavlja struku na prvo mesto. Ultimativno!

„Školovanje talenata i pobede na terenu nisu isključujući faktori. Potrebno je samo malo! Kad sam došao u Šabac, na primer, Mačva je imala 36 igrača pod ugovorom, a svega njih 15 moglo je da nosi teret takmičenja. Zimus smo se rastali, na raskrsnici dva puta. Zato nisam ni hteo da žurim posle rastanka sa Mačvom. Možda je i bolje što sam sačekao leto i propustio „brze ponude“. Edukovao sam se i malo po Evropi, sa restartom ozarena lica, pun energije, čekam naredne poslove“, zaključio je Ivan Kurtušić, momak o kojem će se tek pričati…

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!