Na današnji dan pre 33 godine Zvezda pokorila Evropu

Champions League 29. maj 20249:35 10 komentara
Guliver

Na današnji dan pre tačno 33 godine u italijanskom Bariju, fudbaleri Crvene zvezde ostvarili su istorijski uspeh osvajanjem titule prvaka Evrope.

Crveno-beli su 29. maja 1991. godine, na stadionu „Sveti Nikola“ u Bariju, u finalu tadašnjeg Kupa šampiona savladali Olimpik iz Marselja – posle regularnog dela bilo je 0:0, ali je Zvezda dobila na penale 5:3.

Posle 120 minuta igre bez golova, gde je trener Ljupko Petrović mimo očekivanja postavio defanzivnu taktiku, Zvezda je bila bolja u penal seriji, a presudio je odbranjeni penal kapitena Stevana Stojanovića čuvenom Francuzu Manuelu Amorosu.

Za crveno-bele su precizni sa bele tačke bili Robert Prosinečki, Dragiša Binić, Miodrag Belodedić, Siniša Mihajlović i na kraju Darko Pančev.

Crvena zvezda je do finala eliminisala Grashopers (1:1, 4:1), Glazgov Rendžers (3:0, 1:1), Dinamo iz Drezdena (3:0, 2:1) i minhenski Bajern (2:1, 2:2).

Zvezdu su predstavljali sledeći igrači: Stojanović, Jugović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Prosinečki, Mihajlović, Pančev, Savićević (Stošić), Binić.

Zbog povrede je izostao Duško Radinović, a na klupi su bili još Milić Jovanović, Ivica Momčilović, Rade Tošić i Vladan Lukić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare