Nacionalizam, rasizam, nasilje…: Novopazarcima preti ključ

Filip Kljajić
Starsport/Srđan Stevanović

Pred disciplinskim organima Fudbalskog saveza Srbije ponovo se nalazi „slučaj Novi Pazar“. Tokom i posle meča sa Kolubarom (0:1) svega je bilo – rasizma, uvreda, nasilja, poruka mržnje – pa klubu sa „Čejskoin arene“ ponovo preti zatvaranje stadiona. Možda i na duži period!

Disciplinska komisija, na čijem čelu se godinama nalazi Ivan Nikolić, pokrenula je postupak protiv Novopazaraca.

Povezano

Klubu se na teret stavljaju teški prekršaji – neprimerena skandiranja političkog sadržaja, pevanje pesama sa političkom i verskom konotacijom i nacionalističko ponašanje navijača domaćina prema fudbalerima Novog Pazara, neposredno po završetku meča sa Lazarevčanima. Postoje indicije da su takozvani navijači „plavih“ vređali prvotimce na verskoj i nacionalnoj osnovi.

Delegatski i izveštaji službenih lica identifikovali su rasističko ponašanje i transparente sa političkim sadržajem.

U toku je prikupljanje izjava i dokaza. Novopazarci imaju i niz otežavajućih okolnosti, kažnjavani su u poslednjih godinu dana po sličnom osnovu, u sezonu su ušli sa stadionom, zatvorenim na sedam utakmica. Posle incidenata u meču sa Kolubarom (0:1), najverovatnije, sledi ponovno zatvaranje „Čejskoin arene“. Konačnu odluku doneće Disciplinska komisija, naredne nedelje.

Tokom utakmice isključen je Emir Bihorac, predstavnik Novog Pazara. Tereti se za uvrede, psovke, nepristojne gestove, zbog čeka neće moći da sedni na klupi u Lučanima. Prvotimac Kolubare, Vasilije Bakić, zbog dva žuta kartona, propustiće narednu utakmicu.

Podsetimo, posle istog meča napadnut je Filip Klajić, kapiten Novog Pazara, u jednom od lokalnih kafića. Zanimljivo, u njegovom društvu u to vreme bio je i generalni sekretar Fikret Međedović. Golman je odmah napustio grad, Novopazarci ostali bez šefa struke, povlačenje je najavio i Rasim Ljajić, zvanično počasni predsednik, u suštini tvorac modernog Novog Pazara…

Novopazarsko klupko polako se odmotava. Mučan utisak nije izbrisalo ni izvinjenje navijača Filipu Kljajiću, u petak na treningu, uoči promocije šefa struke Davora Berbera. Kazne se očekuju, najverovatnije, krajem iduće nedelje.

Komentari (7)

Vidi sve komentare