Nema 1,27 miliona evra: Telekom kasni, superligaši bez novca

Stadion u Novom Sadu
Starsport

Nova sezona – stara praksa. Klubovi Mocart bet Super i Prve lige Srbije ponovo potražuju novac na ime TV prava.

Kasni prva tranša, vredna 62.500 evra.

Povezano

Na toliki iznos računaju u kancelarijama 14 klubova, Crvena zvezda i Partizan imaju pravo na po 200.000.

Nezadovoljni predstavnici nekoliko klubova u kratkoj informaciji o stanju uoči poslednjeg septembarskog vikenda istakli su, između ostalog, nezadovoljstvo odnosom Telekoma prema obavezama, uobličenim u ugovoru i dinamici isplate novca za TV prava.

„Praktično, zbog nepoštovanja ugovora, došli smo u nezavidnu situaciji i nismo u mogućnosti da servisiramo redovne obaveze. Nadamo se da praksa kašnjenja isplate novca neće postati običaj i da će u nastavku sezone biti sluha i prema klubovima, za koje planirana sredstva nisu mala“, stoji između ostalog u obraćanju klubova, datiranog 21. septembra.

Sa iste adrese stiže i bojazan da će kašnjenje u isplati prve rate potrajati.

„Prema našim raspoloživim informacijama novac neće biti uplaćen ni tokom nedelje, što dodatno dramatizuje situaciju.“

Kako je Sport klubu potvrđeno, praksa kašnjenja u isplatama novca od Telekoma nije novost. Naprotiv, dešavali su se i ranije zastoji u isplati, i to višemesečni, ali je Fudbalski savez Srbije sopstvenim sredstvima „gasio požar“, uplaćivao novac klubovima i kasnija potraživanja od kupca TV prava. U aktuelnoj sezoni, ipak, FSS nije spreman da krpi dugovanja drugih i čuva prividan mir.

Evropski učinak

Prema ranije utvrđenoj dinamici, superligaši računaju godišnje na po 250.000 evra od TV prava.

Telekom godinama, redovno, duguje novac i službenim licima. Sport klub se više bavio temom neodgovornosti sponzora prema sudijama i VAR operaterima. Kašnjenja su dostizala i čak sedam kola. Po pravilu, u poslednje dve godine, definisana je i fina praksa – posle pisanja našeg portala da sponzor nije izmirio obaveze, po hitnom postupku, sledile su uplate. I to, skoro, do poslednje pare!

U ovom trenutku situacija je donekle složenija – reč je o kašnjenju isplate ukupno vredne 1,275 miliona evra. Za nešto više od dva meseca na redu je i druga rata u istoj vrednosti.

Bonus video