Opasne igre oko FSS: Udar u temelje regularnosti

Dejan Filipović
Starsport/Srđan Stevanović

Otišao je napokon – posle dve godine i četiri meseca završila se misija Dejana Filipovića u Fudbalskom savezu Srbije. „Napokon“, kao uzdah olakšanja rukovodećih struktura unutar mnogih domaćih klubova, zagovornika ideje o smeni prvog čoveka najodgovornije komisije srpskog fudbala.

Odavno je unutar FSS uvreženo pravilo – kad svi tužakaju najodgovornijeg za suđenje, onda nema boljeg dokaza da dobro radi posao.

SK analize

A, sudeći prema poslednjim vestiima u i oko Terazija 35, Dejan Filipović je baš taj. Adresa za sve tužbe! Protiv nekadašnjeg beogradskog arbitra bili su ama baš svi, Crvena zvezda, Partizan, niški Radnički, Javor, Spartak, Mladost iz Lučana…

Moć da smeni predsednika Sudijske komisije, ipak, imala je samo Crvena zvezda.

Nedvosmisleno potvrđeni sled događaja, posle pisanija Zvezdana Terzića usmerenih ka Draganu Džajiću i Branislavu Nedimoviću, slomio je fudbalska leđa Dejana Filipovića. A, to je već opasan presedan i udar na temelje regularnosti ne samo superligaškog takmičenja. FSS se olako odrekao čoveka, kojem je svega tri meseca ranije pružio blanko podršku da delegira i vodi najbolje srpske sudije.

Pisalo se i ranije sa stadiona „Rajko Mitić“, uglavnom, ka Terazijama 35 i sa zahtevom za ultimativnu smenu Dejana Filipovića. Iza predsednika stajao je moćan autoritet Dragana Stojkovića i koliko po institucije poražavajuće bilo da se selektor bavi kadrovskim poslovima van sopstvene nadležnosti, barem duplo je bila bitnija i snažnija poruka da FSS ima snagu. Toliko jaku da se suprotstavi pojačanom voluntarizmu klubova, spremnih da alibi za sopstvene greške potraže u Dejanu Filipoviću. I ne samo njemu!

Nije, u konačnom zbiru, zanemarljiv podatak da je predsednika Sudijske komisije smenio petočlani Odbor za hitna pitanja FSS. Uoči sezone, Dejana Filipovića podržao je znatno reprezentativniji – Izvršni odbor, petnaestočlano telo, praktično „fudbalska Vlada Srbije“.

Zvezdin uticaj u operativnom, brojčano triput „siromašnijem“ organu, znatno je dominantniji. Odlaskom Slaviše Kokeze ustanovljena praksa da odluke ipak donosi izvršni organ punog legitimiteta srušena je u delikatnom trenutku.

Istina je da bez jakog FSS nema ni ozbiljnog srpskog fudbala. Izgubljena bitka za presednika Sudijske komisije možda i ne bi bila toliko dramatična da serijom propisa, pred početak sezone, srpska kuća fudbala nije pucala u sopstveno biće. Pravila o strancima, dvojne registracije, sve je duvalo iz iste kuhinje… Bez grama odgovornosti prema aktuelnom i budućem trenutku. Slučaj Filipović samo je stepenica više u dominaciji jedne ideje, imenovanje Dejana Santrača korak dalje u seriji paradoksa od marta 2023. Potvrda da nema granica!

O kapacitetu i dometima nakaradno sklepane komisije, u čijim rukama ostaje briga o sudijama i regularnosti unutar najpopularnijeg sporta, drugom prilikom. Mnogo je krokodila, kadrih da telefonskim pozivom šapnu po neku ideju Dejanu Santraču. Ko sad kome šta i koliko duguje brzo će postati vidljivo na superligaškom radaru.

Za mnoge klubove biće to skupocena igra po sistemu „tražili ste gledajte…“ Dokle će trajati to već zavisi od drugih.

Bonus video