Otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja Rajka Mitića

Foto FK Crvena zvezda/ Izložba Rajko Mitić
Foto FK Crvena zvezda/ Izložba Rajko Mitić

U muzeju fudbalskog kluba Crvena zvezda svečano je otvorena izložba povodom 100 godina od rođenja Rajka Mitića, prve Zvezdine zvezde i čoveka po kome je nazvan stadion crveno-belih.

Crvena zvezda

Svečanoj ceremoniji prisustvovali su zvaničnici kluba i veterani Crvene zvezde.

Rajko Mitić je rođen 19. novembra 1922. godine u Beloj Palanci, a s obzirom da je zvanično obeleževanje stogodišnjice planirano da se održi upravo u mestu iz kojeg potiče Zvezdin velikan, klub je izložbu otvorio dan ranije.

Prisutnima se početku obratio predsednik FK Crvena zvezda Svetozar Mijailović.

„Obeležavamo značajan jubilej, stogodišnjicu rođenja prve legende našeg kluba, koji je na neki način i utemeljio zvanje legendi kluba. Rajkove zasluge su ogromne, on je simbol kluba i sadašnja generacija na ovaj način želi da mu oda to priznanje, da ga i sve buduće generacije zvezdaša pamte, ali i da bude inspiracija u njihovom radu, da postignu ono što je naša prva legenda ostvarila u Zvezdi“, rekao je između ostalog Svetozar Mijailović, a preneo zvanični sajt kluba.

Foto FK Crvena zvezda/ Izložba Rajko Mitić (Svetozar Mijailović)
Foto FK Crvena zvezda/ Izložba Rajko Mitić (Svetozar Mijailović)

Značajne podatke o karijeri prve Zvezdine zvezde prisutni su bili u prilici da čuju od biografa Rajka Mitića i fudbalskog istoričara Branislava Jocića.

„U istoriji FK Crvena zvezda biće zabeleženo, da je u klubu kao igrač, Rajko imao najdužu neprekidnu karijeru, 13 godina i 9 meseci, da je najduže bio kapiten svoga tima, 12 godina i 4 meseca i da je najviše odigrao utakmica-derbija protiv rivalskog Partizana: 41, od toga (prvenstvenih 19, kup 6 i prijateljskih 16 utakmica), sa 9 postignutih golova. Kapitensku traku nosio je na 40 utakmica, samo na prvom prijateljskom derbiju na Uskrs 21. aprila 1946. nije bio kapiten, kapiten je bio Milovan Ćirić“, istakao je između ostalog Branislav Jocić.

O Bata Raletu govorile su i legende kluba, Dušan Savić, Jovan Aćimović i Dušan Maravić.

Foto FK Crvena zvezda (Rajko Mitić)
Foto FK Crvena zvezda (Rajko Mitić)
Katarina Kostić
Foto Katarina Kostić

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!