Predsednik pred razrešenjem: Karadžić izbrisan iz Skupštine

Milan Karadžić
Srđan Stevanović/Starsport

Sudijska organizacija ostaće, u narednim danima, bez predsednika – Milan Karadžić izgubio je mesto u skupštinskom sazivu.

Prvi čovek Strukovne organizacije sudija FSS nema više bazu. Razrešen je sa mesta delegata Skupštine SSOS i praktično izgubio mesto predsednika. Kao predstavnik beogradskog saveza, Milan Karadžić izabran je za prvog čoveka organizacije još 2016. godine, na talasu imenovanja Slaviše Kokeze za predsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Slučaj Karadžić

#related-news_1

Izvršni odbor beogradskih sudija, na sednici u četvrtak, doneo je odluku o zameni delegata, predstavnika na državnom nivou. Zamenjen je i Karadžić, istovremeno bez mogućnosti da učestvuje u predstojećem zasedanju Skupštine strukovne organizacije FSS. Sednica se očekuje u narednih deset dana.

Bez amina odlazećeg predsednika, predstojeće zasedanje moći će da bude zakazano samo na osnovu zahteva većeg broja delegata.

Skupština sudijske organizacije trebalo bi da usvoji esnafski pravilnik, poslednji dokument na putu do konačnog raspisivanja izbora u Fudbalskom savezu Srbije. Prethodno, svi nivoi fudbalske organizacije definisali su statute, usaglašene sa izmenjenim, najvšim pravnim aktom FSS. Krajem maja, pravilnik je dobila i trenerska organizacija, ali zbog složenih okolnosti, unutar sudijskog establišmenta, sudije i posmatrači nisu uspeli da sazovu sednicu…

Predsednik Milan Karadžić odavno se nalazi na izlaznim vratima terazijskih kancelarija. Prošlog februara, na sednici IO FSS, izbrisan je sa jedinstvene liste Super i Prve lige Srbije. Iako je praktično fudbalska vlada poslala poruku da je „nepoželjan“, pitanje Karadžićeve pozicije unutar sudijske organizacije niko nije mesecima postavljao…

Predstojeća sednica, u očekivanju početka izbornog procesa i smene predsednika, najverovatnije, neće iznedriti novog prvog čoveka organizacije. Nije ni logično da postojeći saziv bira prvog čoveka na tromesečni period…

Na drugoj strani, u sudijskoj vertikali, nalazi se operativno telo – komisija, predvođena Dejanom Filipovićem. Tročlano telo, u kojem se nalaze Nenad Đokić i Marko Popović, dobilo je podršku IO FSS da nastavi posao i u narednoj sezoni.