Preminuo Ferenc Arok: Čika Feri, beskrajno hvala na svemu

Fudbal 12. jan 202114:06 > 15:23 0 komentara
Ferenc Arok
Ferenc Arok TSC

Ferenc Arok, dogogodišnji fudbalski trener, legendarni selektor Australije i počasni predsednik TSC iz Bačke Topole, preminuo je u 88. godini.

Superligaš iz Bačke Topole objavio je tužnu vest:

Ferenc Arok, počasni predsednik našeg kluba, napustio nas je zauvek. Iskreno saučešće i duboko poštovanje porodici. Čika Feri, beskrajno hvala na svemu.”

Ferenc Arok je rođen u Kanjiži 20. januara 1932. godine. U Beogradu je uspešno završio višu školu za profesora fizičkog vaspitanja, ali je tu profesiju ostavio zbog novinarstva. Paralelno sa novinarstvom počeo je da se bavi i trenerskim poslom u FK Novi Sad, gde je posle samo godinu dana rada uveo seniorsku ekipu u Prvu Saveznu ligu Jugoslavije.

Trenirao je mnoge velike i talentovane fudbalere Novog Sada sedamdesetih godina. To su između ostalih Živan Ljukovčan, Josip Pirmajer, Dragoljub Bekvalac, Milan Jovin, Petar Pantelić, Ðurad Vasić, Radoje Dragaš, Imre Pamer, Vlatko Šimek, Slobodan Jovanović, Ljubomir Milić i mnogi drugi. Jedno vreme pomoćnik u FK Novi Sad bio mu je Milan Živadinović.

Najuspešniji selektor Australije

Bio je predsednik Trenerske organizacije Jugoslavije. Potom je radio u Australiji, kao šef stručnog štaba više ekipa, a više od sedam godina bio je i selektor reprezentacije Australije, sa kojom je postigao velike uspehe i postao najuspešniji trener australijskog fudbala svih vremena. Odlikovan je 1990. godine za „služenju fudbalu, posebno kao nacionalni selektor Australije“.

Veoma smo tužni zbog saznanja da je bivši selektor Australije Frenk Arok AM, preminuo u 88. godini„, objavio je Fudbalski savez Australije.

Frenk je imao značajan uticaj na australijski fudbal, trenirajući reprezentaciju i brojne ekipe u Nacionalnoj fudbalskoj ligi.

Povodom smrti Frenka Aroka legendarni golman Mark Švarcer napisao je „da mu je bila privilegija da radi sa Arokom i da je u tom periodu najviše uživao u fudbalu„.

Iz Bačke u osvajanje sveta

Ferenc Arok je dao veliki doprinos razvoju kluba iz Bačke Topole, koji ga je pre dve godine izabrao za počasnog predsednika. Tom prilikom predsednik kluba Janoš Žemberi istakao je veliki Arokov doprinos kako klubu, tako uopšte i razvoju fudbala u Vojvodini.

Mnogo generacija zainteresovalo se za fudbal zahvaljujući Aroku, čoveku koji je stekao svetsku slavu polazeći iz naše Bačke. Mi ovim želimo da zahvalimo gospodinu Aroku na svemu što je učinio za naš klub i na iskustvu koje nesebično deli sa nama“, rekao je tada Janoš Žemberi na sednici Skupštine TSC.

Arok je ohrabrivao TSC u svakoj prilici, pratio svaku utakmicu prvog tima i redovno obilazio Fudbalsku akademiju u Bačkoj Topoli.

Tužni smo jer smo danas ostali bez našeg najvatrenijeg navijača, bez čoveka koji je u svom iskrenom i toplom srcu nosio fudbal. Pamtićemo ga i uvek ćemo mu biti zahvalni na svemu što je učinio za TSC“, rekao je predsednik TSC Janoš Žemberi.

Datum i mesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!