Preminuo tvorac moćne lučanske Mladosti

Radoš Milovanović
Printskrin

U noći između srede i čevrtka, u Lučanima, preminuo je Radoš Milovanović. Tvorac modernog i moćnog superligaša, Mladosti, upojio se u 79. godini, od posledica infarkta.

Godinama u zvaničnoj ulozi predsednika, potom i sa statusom „počasnog“, skoro tri decenije ključni čovek kluba, Radoš Milovanović ostavio je dubok trag u fudbalskim krugovima zapadne Srbije. Lučanski klub, sredinom devedesetih godina prošlog veka, formirao je tim o kojem se i danas, s poštovanjem, raspreda u Dragačevu.

Dres Mladosti nosili su Pivaljević, Plazinić, Maričić, Slavković, Nikolić, Milovanović, braća Jevrić, Vanić, Vulević… Mnogi od njih, kasnije, nizali su uspehe na zapadu Evrope, u Crvenoj zvezdi, čak i reprezentaciji tadašnje Jugoslavije. Uspela je Mladost da se domogne Intertoto kupa, u kojem nije igrala… Iza svih uspeha stajao je Radoš Milovanović, i tada prvi čovek Namenske industrije „Milan Blagojević“.

Na kratko se povukao iz fudbala početkom 21. veka, ostavio Mladost drugim ljudima na upravljanje. Povratkom u klub, pre 15 godina, najavio je novu eru lučanskog fudbala. I uspeo da je zaokruži još jednim raritetnim uspehom – plasmanom u kvalifikacije za Ligu Evrope 2017. Mladost se iz sivila Srpske lige izdigla do evropskih visina… Iako u to vreme, „samo“ počasni predsednik, Radoš Milovanović stajao je likom i delom iza lučanskog giganta. Ekipu je sa klupe predvodio bivši prvotimac, Radošev sin Nenad.

Stadion Mladosti
Srđan Stevanović/Starsport

Poslednjih godina, Milovanović senior retko je dolazio na stadion. Umeo je u burnoj karijeri sportskog radnika i da prenagli, preglasno usmeri oštricu kritike ka sudijama i fudbalskim kancelarijama. Nikad nije ćutao, niti se mirio sa prosečnošću. Zato je od Mladosti stvorio brend varošice sa jedva desetak hiljada žitelja…

Vreme i mesto sahrane biće naknado objavljeni.